Skip to content

Iiris Suomela

Maatalouspolitiikka on epäonnistunut omavaraisuuden kasvattamisessa

Putinin sota tuntuu maanviljelijöidenkin kukkarossa rajusti. Huolena on myös, että hinnat siirtyvät enemmin tai myöhemmin kuluttajienkin maksettavaksi.

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on kahtalainen vaikutus, joka saa kotimaisenkin ruokahuollon natisemaan. Ensinnäkin, Ukraina on koko Euroopan vilja-aitta. Sodalla Ukrainassa on väistämättä vaikutus maan maatalouteen ja sitä kautta koko maailman viljan hintaan. Vehnä ei kasva panssarivaunun urassa.

Suomessa vilja on kuitenkin hyvin pitkälti kotimaista tuotantoa, ja sitä riittää myös vientiin. Ongelma syntyy kuitenkin siitä, että Putinin sodalla on valtava vaikutus myös fossiilisen energian hintaan.

Valitettavasti kotimainen ruoantuotanto on pitkälti fossiilisen energian varassa. Traktorin tankissa on venäläistä polttoöljyä ja pellolla venäläisestä maakaasusta jalostettua typpilannoitetta. Taustalla on ennen kaikkea maatalouspolitiikan epäonnistuminen. Olemme epäonnistuneet tukemaan omavaraisuuden kasvattamista ja muita tarvittavia toimia, jotta suomalaisen maatalouden tulevaisuus olisi vakaalla pohjalla.

Fossiiliriippuvuuden katkaiseminen on tärkeää niin maanviljelijöiden tulojen, ilmaston kuin turvallisuuspoliitiikankin kannalta.

Nykyiset energian hinnat uhkaavat ajaa kasvavin joukoin maanviljelijöitä pois alalta, sillä ruoantuotanto ei yksinkertaisesti kannata. Tilannetta voisi jonkin verran helpottaa sillä, että aiempaa suurempi osa kuluttajien maksamista hinnoista menisivät vähittäiskaupan sijaan suoraan tuottajille. Tämän mahdollistaisi esimerkiksi Reilun kaupan -merkin kaltaisen kotimaisen sertifikaatin käyttöönotto. Mutta pysyvää ratkaisua ei voida saada aikaan, jos emme ala rakentaa aidosti energiaomavaraista maataloutta.

Ratkaisuja voisivat olla niin biokaasun ja bioetanolin hyödyntäminen, uusiutuvaa sähköä käyttävät power-to-X-teknologiat kuin luomu- ja kierrätyslannoitteet. Suomen maatalouspolitiikka ei tähän mennessä ole onnistunut tukemaan riittävästi maanviljelijöiden siirtymää pois yhä kalliimmasta ulkomaisesta fossiilisesta energiasta. Nyt kiire on suuri, sillä siitä riippuu Suomen ruokahuollon omavaraisuuden lisäksi tuottajien elinkeino.