Skip to content

Iiris Suomela

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan — Hyvää Prideä, Tampere!

Tänä vuonna Tampereen Pride on suurempi ja kauniimpi kuin ehkä koskaan aiemmin. Mukana oli väkeä ympäri Suomen ja Pirkanmaan: Nokia Priden väki tuli kysymään minua tämän vuoden suojelijaksi, ja ilolla otin tämän kunnian vastaan! Tapahtuma on lauantaina 16.7. – nähdään silloin Nokialla!

On ilo nähdä, kun pitkän etäajan jälkeen Pridet täyttävät jälleen kadut, torit ja puistot ympäri Suomen. Samalla surettaa, että joka vuosi Pride herättää myös pienen mutta äänekkään vastustajien joukon lietsomaan syrjintää ja vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan.

Osa kuntapoliitikoista ei tahdo edes sateenkaarilippua salkoon. Lempäälässä nuorten maalaama sateenkaaripenkki joutui tuhopolton kohteeksi.

Siksi Prideä tarvitaan yhä. Tasa-arvoa kannattavan enemmistön on näytettävä, että tuhannet ihmiset seisovat vahvasti sateenkaari-ihmisten puolella.

Tampereen Priden tämän vuoden teema oli Ole totta Tampereella. Se saa ajattelemaan jokaista, joka pohtii, että uskaltaako olla oma itsensä avoimesti.

Kun minä olin yläasteella, homo ja lesbo olivat yleisimpiä haukkumasanoja. Niissä olosuhteissa tuntui vaikealta tajuta tykkäävänsä myös tytöistä.

Nuo ajat nousevat vieläkin mieleen joka kerta, kun sateenkaarinuoria pilkataan tai vähätellään. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista tai tuntemaan painetta piilottaa itseään. Siksi syrjintään, pilkkaan ja häirintään on puututtava joka kerta yhtä napakasti.

Onneksi maailma on mennyt valtavasti eteenpäin. Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan – tästä Pride muistuttaa joka vuosi. Hyvää Pride-kuukautta kaikille ja nähdään vielä ainakin Helsingin (3.7.) ja Nokian (16.7.) Prideillä!