Skip to content

Iiris Suomela

Luonnonvarojen kulutus on saatava kestävälle tasolle

Tänään vietetään Suomen ylikulutuspäivää. Olemme siis kuluttaneet kolmessa kuukaudessa sen määrän luonnonvaroja, jonka pitäisi riittää suomalaisille koko vuodeksi. Kaikki maaliskuun jälkeen tapahtuva kulutus ylittää maapallon rajat.

Ympäristöhaittojen ohella nykyinen kulutusyhteiskunta tekee meistä haavoittuvan myös laajemmin. Olemme hyvin riippuvaisia maailmanmarkkinoiden heilahtelusta, ja valtaosa suomalaisten kuluttamista raaka-aineista tulee ulkomailta. Esimerkiksi 90% Suomen öljystä tulee Venäjältä.

Viimeistään nyt Ukrainan sodan myötä on selvää, ettei näin tiivis riippuvuus ulkomaisesta tai varsinkaan venäläisestä energiasta ole kestävää myöskään turvallisuuden kannalta. Emme voi jatkaa Putinin hyökkäyssodan rahoittamista.

Miten päästään eroon venäläisestä energiasta mahdollisimman nopeasti? Ylivoimaisesti nopein keino on hillitä ylikulutusta ja edistää energiatehokkuutta. Samalla kannattaa panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Meidän on tuettava ihmisten mahdollisuuksia tehdä kestäviä elämänvalintoja, oli kyse sitten maalämpöpumpun hankinnasta, ikkunoiden tiivistämisestä tai sähköpyörän hankinnasta.

Myös yrityksillä on vastuu toimia kestävästi, ja sitä voidaan sääntelyn avulla niiltä edellyttää. Kertakäyttökulttuurin sijaan tarvitaan tavaroita, jotka on tehty kestämään.

Tällä hetkellä näin ei ole. Yllättävänkin kallis tavara voi hajota nopeasti niin, että vian korjaaminen on mahdotonta, vaikeaa tai liian kallista ollakseen kannattavaa. Näin ei pitäisi olla. Vaatteet, huonekalut tai jopa erilaiset kodinkoneet voisivat kestää helposti sukupolvelta toiselle sen sijaan, että jatkuvasti on pakko ostaa uutta.

Me haluamme tehdä tavaroiden korjaamisesta helppoa ja halpaa. Olemme esittäneet esimerkiksi korjauspalveluiden arvonlisäveron laskua 24 prosentista 10 prosenttiin. Näin olisi yhä kannattavampaa kääntyä suutarin tai ompelijan puoleen kuin ostaa uutta.

Luonnon ja ilmaston kannalta kestävämpi Suomi on myös turvallisempi Suomi. Nyt jos koskaan kannattaa panostaa reiluun muutokseen kohti kestävämpää yhteiskuntaa!