Skip to content

Iiris Suomela

Lapsivapaa uimaranta? Ei kiitos

Eräs kuntapoliitikko ehdotti lapsivapaata uimarantaa Tampereelle. Ymmärrän toiveen rauhallisista rannoista, mutta ehdotus ei ole oikein toteutuskelpoinen, sillä rannat ovat yhteistä, julkista tilaa. Yksityiset yritykset voivat asettaa ikärajoja palveluilleen, mutta kaupunkitilaan ne sopivat huonosti – myös Suomen lain näkökulmasta.

Mikä avuksi? Joillakin rannoilla voisi olla alueita, joissa toivotaan hiljaisuutta. Tämä toive koskettaisi niin kovaäänisiä leikkejä kuin vaikkapa musiikkia ja aikuisten äänekästä juhlintaa. Esimerkiksi Suomen kirjastoissa tällaista ohjetta noudatetaan melko kattavasti.

Osa varsinkin isommista lapsista viihtyisi varmasti hienosti hiljaisella alueella. Esimerkiksi itse saatoin alakouluikäisenä lukea kesälomalla kirjan päivässä. Siitä ei juurikaan ääntä kuulunut.

Kaupunkitila kuuluu kuitenkin lähtökohtaisesti kaikille, myös lapsille ja heidän vanhemmilleen. Jos lapset suljetaan pois isosta osaa julkista tilaa, vanhemmat jäävät herkästi kotiin lasten kanssa.

Yleensä kotiin jää nimenomaan äiti. Äidit käyttävät yli 90 prosenttia vanhempainvapaista, ja myös vanhempien lasten hoiva kasaantuu edelleen naisille. Jos lapsen kanssa ei siis saa elää normaalia elämää, rajoitukset osuvat pääosin äiteihin.

Pieni lapsi muuttaa elämän jo valmiiksi, ja jos sen lisäksi alkaa varoa hirveästi minne menee, elämänpiiri käy herkästi hyvin kapeaksi. Siksi lapset kuuluvat juniin, busseihin, kahviloihin, ravintoloihin, kokouksiin ja kauppoihin. Elämä kuuluu myös äideille.

Lapsista tai lasten äänistä ei ole pakko pitää eivätkä kaikki paikat sovi lapsille. Samalla on hyvä tunnistaa, että lasten rajoittaminen on monesti samalla myös äitien ja naisten elämän rajoittamista. Kyse on siis tasa-arvon kannalta merkittävästä asiasta – erityisesti kun huomioi, että kaikilla ei ole rahaa tai muita mahdollisuuksia saada lasta kodin ulkopuoliseen hoitoon näin kesälomalla.

Yleisesti ottaen kaupunkitilaa onkin parempi jakaa ennemmin joustavasti toisia huomioiden kuin kieltojen ja rajoitusten kautta. Ihmiset tekevät kaupungin ja kaupungin kesän – nautitaan siitä yhdessä!