Skip to content

Iiris Suomela

Kokoomus ja keskusta, nyt on aika laittaa rivit suoriksi ihmisoikeuksien puolesta

Oikeus omaan sukupuoleen on ihmisoikeus, jota nykyinen translaki räikeästi rikkoo. Translain uudistusta onkin odotettu jo pitkään, ja uudistuksella on kova kiire. Silti osa puolueista kiemurtelee yhä asian kanssa.

Keskustan ja Kokoomuksen kohdalla on täysin arpapeliä, että mitä mieltä uudistusta käsittelevät kansanedustajat sattuvat translaista olemaan. Lakivaliokunnassa saattaa olla aivan eri ääni kellossa kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka lopulta ratkaisee uudistuksen käsittelyn valiokunnissa.

Selvää on, että uudistus on saatava läpi tällä kaudella. Vähemmistöjen ihmisoikeudet eivät ole mikään muita asioita vähäpätöisempi “omatunnon kysymys”. Tällainen asenne kuuluu menneisyyteen. Hallituspuolueet pitävät kiinni yhteisestä linjasta kaikissa muissa asioissa – miksi ihmisoikeudet kuuluisivat jonnekin kakkosluokkaan?

Olen melko varma, että translain uudistus tulee menemään läpi ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Kovasti toivon, että lopulta uudistuksen puolesta äänestää mahdollisimman moni. Tämä toive koskee myös keskustaa ja kokoomusta.

Yksi asia on selvä. Jos kokoomus aikoo esiintyä vaalipaneeleissa liberaalina, ihmisoikeuksia kannattavana puolueena, kokoomuslaiset eivät voi samalla puuhata eduskunnassa translain lykkäämistä tai kaatamista. Tuolloin olisi kiusallisen ilmeistä, että puolueen rivit ovat aivan levällään eikä siihen voi luottaa lainkaan ihmisoikeuksien suhteen.

Esitys uudesta translaista on monella tapaa kompromissi. Jos Vihreät olisi tehnyt uudistuksen yksin, me olisimme mahdollistaneet juridisen sukupuolen korjaamisen myös alaikäisille nuorille ja muunsukupuolisille. Siksi ihmetyttää erityisen paljon, että osa kokoomuslaisista vastustaa jopa tätä kompromissiesitystä.

Kokoomus ja keskusta, nyt on aika laittaa rivit suoriksi ihmisoikeuksien puolesta. Se on vähintä mitä voitte tehdä.

Tämä tapaus muistuttaa, miten tärkeää on äänestää ehdokasta ja ennen kaikkea puoluetta, joka on selkeästi ihmisoikeuksien puolella – myös silloin, kun on kyse vähemmistöjen oikeuksista. Vaalit ovat 2.4.2023. Mitä enemmän seuraavassa eduskunnassa on ihmisoikeuksien puolustajia, sitä todennäköisemmin pystymme esimerkiksi lisäämään nuoret ja muunsukupuoliset translain piiriin. Näissä vaaleissa kannattaa siis todellakin olla hereillä ja äänestää!