Skip to content

Iiris Suomela

Kiitos Nokia Pride!

Eilen pääsin Nokia Priden suojelijana marssimaan kulkueen kärjessä yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

On valtavan suuri ilo ja kunnia, että sain toimia yhden Pirkanmaan uusimman Pride-tapahtuman suojelijana: Nokia Pride järjestettiin tänä vuonna toista kertaa, ja tällä kertaa tapahtuma oli moninkertaisesti edellistä suurempi!

Valitettavasti Pride-kesää varjostaa tänä vuonna väkivalta ja sen uhka. Vakavimpien tapausten kuten Oslon lisäksi moni paikka on kohdannut uhkailua, häirintää ja vihanlietsontaa. Äärioikeisto osoitti mieltä Helsingin drag-satutuokion luona. Lapualla Priden järjestäjiä ja kulkuetta uhkailtiin toistuvasti etukäteen.

Juuri siksi Prideä tarvitaan; jotta pääsemme kerääntymään yhteen ja näyttämään, että rakkaus ja solidaarisuus voittavat vihan. Me seisomme ihmisoikeuksien puolella myös vaikeissa paikoissa.

Siksi harmittaa erityisen paljon, että Nokian kaupunki ei tänäkään vuonna päättänyt vetää sateenkaarilippuja salkoon Priden kunniaksi. Vihreät ja vasemmisto jäivät yksin kaupunginhallituksen äänestyksessä liputusta kannattamaan.

Jos ei ole ikinä itse kohdannut homo- tai transfobiaa, voi olla ilmeisesti hyvin vaikea ymmärtää Pride-liputuksen merkitystä. Lippu on hyvin selkeä tapa kaupungille sanoa, että se seisoo vähemmistöjen rinnalla.

Erityisen tärkeä tämä viesti on nuorille ja muille, jotka pohtivat, että uskaltavatko he olla oma itsensä avoimesti. Lippu salossa kertoo, että täällä jokainen on tervetullut; että on meidän kaikkien yhteinen asia tehdä kaupungista turvallisempi tila.

Minä en aikanaan uskaltanut olla nuorempana oma itseni. Nuo ajat ovat onneksi takana, mutta silti huomaan jonkin sisälläni liikahtavan joka kerta, kun uusi kunta päättää vetää sateenkaariliput salkoon. On siis helppo tunnistaa lippujen merkitys.

Liput vaativat tietysti tekoja. Kunnilla on jo valmiiksi velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassa neuvoloista vanhainkoteihin. Lippu sitouttaa julkisesti täyttämään tämän velvollisuuden.

Toivon, että ensi kesänä entistä useampi kunta liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta!