Skip to content

Iiris Suomela

Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään Pride-tapahtumiin osallistumista

Kumpi pelottaa enemmän: drag-artisti lukemassa satuja vai aggressiivinen häiriköinti, joka ei lopu ilman vartijoita ja poliisitehtävää?

Lasten satutuokio kirjastossa keskeytyi tänään, kun aggressiivisesti käyttäytyvä joukko aikuisia saapui häiriköimään lukuhetkeä. Lopulta vartijat ja poliisi poistivat häiriköt paikalta. Helsingin Sanomien mukaan paikalla oli kahdeksan poliisin yksikköä.

Tällainen Priden häiriköinti on erityisen tuomittavaa nyt, kun Helsingin Pride-viikkoa varjostaa Oslon iskun myötä kohonnut huoli tapahtumien turvallisuudesta.

Silminnäkijöiden mukaan häiriköinti oli äärioikeistolaisten ryhmien organisoimaa. Tapahtumaa mainosti etukäteen muun muassa Suomessa kielletty Pohjoismainen vastarintaliike, jonka aktiivit ja tukijat ovat aiemmin syyllistyneet lukuisiin väkivaltaisiin hyökkäyksiin vähemmistöjä ja heidän ihmisoikeuksiaan puolustavia kohtaan.

Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään Pride-tapahtumiin osallistumista – ei varsinkaan lasten. Siksi turvallisuusjärjestelyt tehdään huolella, ja myös tämän päivän tapahtumiin puututtiin rivakasti.

Selvää on, että äärioikeiston toimintaan on puututtava nykyistä tiukemmin. PVL on jo Suomessa kielletty, mutta se etsii jatkuvasti tilaa toimia. Samat ihmiset toimivat nyt muissa ryhmissä.

Vihreät on jo pitkään ajanut järjestäytyneen rasismin kieltämistä rikoslaissa. Linja perustuu mm. Suomen allekirjoittamiin ihmisoikeussopimuksiin, jotka puuttuvat erityisen selkeästi rasistiseen toimintaan. Syy tähän on osin historiallinen: holokaustin jälkeen tehdyissä sopimuksissa huomio kiinnittyi rasismiin.

Aivan yhtä tuomittavaa ja väärin on järjestäytynyt ja väkivaltainen toiminta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä vastaan. On Suomen tehtävä turvata jokaisen ihmisoikeudet. Siksi olisikin paikallaan päivittää rikoslakia ja puuttua äärioikeiston toimintaan paljon nykyistä tiukemmin. Asiasta on tehty lukuisia selvityksiä viime vuosina – seuraavaksi on aika toimia.

Huomenna Pride-viikko huipentuu kulkueeseen. Nyt jos koskaan on näytettävä, että rakkaus voittaa vihan. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille emmekä me anna niiden vastustajien voittaa.

Aktivisti Mona Bling sanoi hyvin, että Helsinki marssii nyt myös Oslon puolesta. Tähän on helppo yhtyä. Nähdään siis huomenna Senaatintorilla puolenpäivän aikaan!