Skip to content

Iiris Suomela

Kauteni Vihreiden puheenjohtajan sijaisena päättyy — Tervetuloa takaisin Maria!

Kauteni Vihreiden puheenjohtajan sijaisena päättyy tänään, kun Maria Ohisalo palaa vanhempainvapaalta. Samalla hän aloittaa uutena ympäristö- ja ilmastoministerinä.

Oli iso kunnia saada sijaistaa Mariaa, kiertää Suomea aivan liian pitkän etäajan jälkeen, vetää vaalikampanja ja edustaa Vihreitä Suomen Nato-keskusteluissa. Sijaisuuden myötä olen ollut mukana tekemässä historiaa hyvin vaikeissa ja vakavissa olosuhteissa.

Vaati paljon yhteistä keskustelua päättää, mikä on paras tapa turvata Suomen ja Euroopan tulevaisuus näissä Venäjän julman hyökkäyssodan muuttamissa oloissa. Lopulta niin Vihreät kuin Suomi päätyivät Naton kannalle, mikä muuttaa tulevaisuuttamme perustavanlaatuisesti.

Kaiken poliittisen vastuun lisäksi minulle on feministinä ja äitinä tärkeää, että äitiys on mahdollista myös puoluejohtajille ja ministereille. Samanlaista apua ja tukea olen saanut myös itse, kun oma lapseni syntyi keskosena ja jouduin olemaan vanhempainvapaan lisäksi myös sairaslomalla eduskunnasta.

Maria kirjoitti eilen paluusta ja meistä sijaisista – minusta ja ministerinä toimineesta Emma Karista:

“Tänään on siis oikea hetki kiittää Vihreiden puheenjohtajana minua sijaistanutta Iiris Suomelaa. Iiris otti varapuheenjohtajana ison vastuun kantaakseen – eikä varmasti kukaan osannut odottaa, millainen pyöritys olikaan luvassa, kun edessä olivat niin koronarajoitusten purkaminen, aluevaalit, Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainassa, Euroopassa ja historiallinen Nato-jäsenyyden hakeminen.

Olet tehnyt valtavan hienoa työtä, käynyt ajankohtaisista asioista keskustelua, tehnyt avauksia, kuunnellut ihmisten toiveita ja kiertänyt kenttää. Teit mielenterveyden korjaamisesta aluevaalien yhden keskeisimmistä teemoista ja vedit puolueen vaalikampanjan kunnialla läpi, vaikka ennalta tiedettiin, etteivät aluevaalit tule olemaan meille helpot.

Olet Iiris yksi ahkerimmista ja periksiantamattomimmista oikeudenmukaisemman maailman puolustajista, jonka olen koskaan tavannut. Ihan valtavan iso kiitos, että otit tämän tehtävän hoitaaksesi ja mahdollistit sen, että pystyin olemaan täysillä läsnä lapseni ensimmäisten kuukausien ajan.

Suuret kiitokset myös edeltäjälleni ympäristöministeriössä, Emma Karille. Kiitos tinkimättömästä ja menestyksekkäästä työstäsi ministerinä. Olen ylpeä, että kaudellasi saatiin hallituksessa aikaan sopu kahden merkittävimmän uudistuksen osalta, kun sekä uusi ilmastolaki hyväksyttiin, että historiallinen luonnonsuojelulain päivitys saatiin eduskunnan käsiteltäväksi! Suuri kiitos myös Krista Mikkoselle näiden lakihankkeiden alullepanemisesta ja mm. Helmi-elinympäristöohjelman käynnistämisestä ja monesta muusta.”

Kiitän Mariaa näistä kauniista sanoista – tervetuloa takaisin! Odotan innolla puolueen johtamista yhdessä hänen sekä muiden varapuheenjohtajien Atte Harjanteen ja Hanna Holopaisen kanssa.

Avainsanat: