Ystäväni Katri Ylinen kirjoitti kirjan alkoholista ja raitistumisesta – tai oikeastaan mielenterveydestä ja sen romahtamisesta, häpeästä, luokasta ja huijarisyndroomasta; kapitalismista, kovista suorituspaineista ja tyttönä kasvamisesta. Lopulta kirja kertoo ehkä eniten itsensä löytämisestä vaikeamman tien kautta.
Kirja ei ole aina helppoa luettavaa, mutta silti jokaisen kannattaisi lukea se. Yksi kuvaavimmista kohdista on, kun Katri istuu itsetuhoisuuden takia Haartmannin psykiatrisen päivystyksen odotustiloissa ja ajattelee, että ei ansaitsisi olla siellä, koska joku muu tarvitsee varmasti enemmän apua.
Juuri samanlaisten ajatusten tähden aivan liian moni lykkää avun hakemista. Katri kuvaa hyvin, miten kuvamme alkoholistista on vinoutunut. Naisten ja nuorten ongelmat unohdetaan usein.
Muistan elävästi eduskuntakeskustelun, jossa eräs kollega totesi, että kalliit viinit eivät lisää alkoholin aiheuttamia ongelmia, koska “alkoholistit juovat aivan muita juomia”. Keskustelussa toistui käsitys alkoholistista ihmisenä, joka on jotenkin muita köyhempi ja huonompi.
Silloin teki mieli sanoa, että katsokaa nyt hyvät ihmiset ympärillenne ja miettikää vähän ennen kuin puhutte. Eduskunnan vaiettu salaisuus on kaikki ne kansanedustajat, joilla on vuosien varrella ollut alkoholiongelma.
Kuka vain voi olla alkoholisti eikä se tee kenestäkään huonompaa. Sen sijaan omien ongelmien ohittaminen voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Siksi olen äärimmäisen iloinen ja ylpeä, että Katri on päättänyt kääntää omat kokemuksensa tätä yhteiskuntaa muuttavaksi voimaksi. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua raitistumiseen Darravapaa-yhteisöstä, jonka Katri perusti yhdessä Laura Wathenin kanssa.
Maailma olisi menettänyt valtavan paljon, jos Katri ei olisi raitistunut. Vielä enemmän olisi menetetty, jos hän ei olisi enää täällä.
Jos sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, apua on tarjolla ja sitä kannattaa hakea. Esimerkiksi Mieli ry:n kriisipuhelin toimii numerossa 09 2525 0111 joka päivä vuorokauden ympäri. Akuutin hengenvaaran hetkellä apua saa hätänumerosta.
Aina kannattaa ennemmin soittaa kuin jäädä miettimään. Jokainen ihminen ansaitsee apua.