Skip to content

Iiris Suomela

Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä

Harkinnan ja lukemattomien keskustelujen myötä olen tullut siihen tulokseen, että Nato-jäsenyys olisi Suomelle oikea suunta. Ajoitus ja polku jäsenyyteen on kuitenkin valmisteltava ja suunniteltava huolella.

Nato-jäsenyys vaatii kaikkien 30 Nato-jäsenmaan hyväksynnän. On varmistettava, että tämä vaihe etenee sujuvasti. Tämä edellyttää ulkosuhteiden vaalimista ja huolellista diplomaattista työtä, mitä ministerit ja tasavallan presidentti ovatkin viime viikkoina tehneet. Tämä työ on joka tapauksessa elintärkeää Suomelle, päädyttiin Nato-jäsenyyden suhteen mihin linjaan tahansa.

Myös yhteistyö Ruotsin kanssa on keskeistä: mielestäni on tärkeää, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys etenee vähintäänkin hyvässä yhteishengessä Ruotsin kanssa. Parasta olisi, jos liittyisimme samaan tahtiin. Suomen puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa on niin tiivistä, että eri suuntiin eteneminen voisi aiheuttaa monenlaisia haasteita.

Minkäänlainen painostus Nato-kantojen suhteen ei ole mielestäni hyvästä. Pidän todella tärkeänä, että myös skeptiset, kriittiset ja kielteiset äänet pääsevät esiin. Kyse on valtavan tärkeästä päätöksestä, jota ei pidä tehdä ilman moniäänistä, kriittistä keskustelua. Turvallisuuspolitiikka on jokaisen suomalaisen asia.

Helsingin Sanomien haastattelu aiheesta.