Skip to content

Iiris Suomela

Kaikkia pakolaisia on suojeltava

Tänään on kansainvälinen rasismin vastainen päivä. Päivälle on edelleen kova tarve – valitettavasti. Rasismi voi olla hyvin suoraa tai sitten vaikeammin tunnistettavaa etenkin niille ihmisille, jotka eivät itse rasismia kohtaa. Kaikkia rasismin muotoja on syytä torjua päättäväisesti, sillä kyse on pahimmillaan hengenvaarallisesta syrjinnästä.

Erityisesti keskellä Ukrainan sotaa on syytä muistaa, että avuntarve ei ole kiinni ihonväristä. Miljoonat ihmiset pakenevat Ukrainasta eivätkä kaikki pakolaiset ole valkoisia. Valitettavasti useiden raporttien mukaan nämä ihmiset ovat kohdanneet syrjintää ja jopa väkivaltaa. On täysin tuomittavaa, että turvapaikkaa etsivät joutuvat kohtaamaan rasismia.

Ukrainan sodan pakolaiset tarvitsevat nyt kaiken tukemme ja apumme. Jokainen voi auttaa lahjoittamalla rahaa tai auttamalla avustuskeräyksissä. Luotettaviin avustuskohteisiin voi tutustua esim. tämän varsin kattavan listan kautta.

Samalla on varmistettava, että pakolaiset saavat turvallisen kodin ja kaipaamansa palvelut uudessa kotikunnassaan. Helpoiten tämä onnistuu toimilla, jotka parantavat kaikkien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tilannetta. Olisi tärkeää varmistaa esimerkiksi riittävä terveydenhoito ja oikeus varhaiskasvatukseen kaikille. Ei ole perusteita luokitella pakolaisia heidän kotimaansa perusteella – varsinkin, kun kaikki ylimääräinen byrokratia vaikeuttaa ihmisten auttamista.

Tärkeintä on nopea apu jokaiselle sitä tarvitsevalle. Etenkään yhtäkään lasta ei pidä sulkea ulos palveluista hänen vanhempiensa taustan takia.

Kenenkään ei pitäisi joutua elämään vainon, sodan tai kuolemanvaaran keskellä. Vähintä mitä voimme tehdä on antaa turvaa sitä tarvitseville. Turvaa ei ole, jos pakolaiset kohtaavat jatkuvaa syrjintää ja rasismia.

Jokainen hädänalainen ihminen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun ja jokainen elämä on suojelun arvoinen. Sanotaan yhdessä ei rasismille.