Skip to content

Iiris Suomela

Kaikille Ukrainasta sotaa pakeneville annetaan vuoden oleskelulupa

Suomi antaa kaikille Ukrainasta sotaa pakeneville vuoden oleskeluluvan. Näin varmistetaan, että jokainen saa apua. Tätä kautta he saavat oikeuden vastaanottopalveluihin ja työntekoon Suomessa.

Tämä sisäministeri Krista Mikkosen juuri julkistama päätös on täysin oikea. Ukrainasta pakenevat ovat tervetulleita Suomeen eikä tästä asiasta saa olla mitään epäselvyyttä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttämässä Eurooppaan pahimman pakolaiskriisin sitten toisen maailmansodan. Suomen on tehtävä osansa pakolaisten auttamiseksi.

Miljoonien siviilien henki on vaarassa, kun Putinin sotajoukot toimivat räikeästi kansainvälisen oikeuden ja sodan sääntöjen vastaisesti. 1,7 miljoonaa ihmistä on jo paennut Ukrainasta. Maan sisäisiä pakolaisia on vielä moninkertaisesti enemmän. Jos taistelut suurissa kaupungeissa vielä kiihtyvät, voi tilanne heikentyä vielä rajusti.

Solidaarisuudelle on suuri tarve. Myös Suomea autettiin toisen maailmansodan yhteydessä, kun sotatoimet suuntautuivat maamme siviiliväestöön. Nyt meidän on avattava silmämme ja ovemme Ukrainan suuntaan.

Tämä kysymys koskettaa Suomen lisäksi koko Eurooppaa. EU onkin tehnyt historiallisen päätöksen niin sanotun tilapäisen suojelun direktiivin aktivoimisesta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Ukrainan sotapakolaiset saavat EU:n alueella – ja siten myös Suomessa – vuoden oleskeluluvan ilman erillistä hakuprosessia.

Tänne saapuvat ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan jotain sellaista, jota kenenkään ei pitäisi kokea. Oman kodin tai läheisten menettäminen sodassa jättävät väkisinkin jälkensä. Aina kun Suomeen saapuu pakolaisia, on tärkeää, että me toivotamme heidät tervetulleeksi. Muukalaisvastaisuudella ei ole paikkaa nyt, eikä muulloinkaan.

Suomalaiset ovatkin jo sankoin joukoin lahjoittaneet apua Ukrainaan, ja moni on ilmoittanut olevansa valmis majoittamaan tänne saapuvia pakolaisia. Maahanmuuttovirasto koordinoi tätä toimintaa yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Jokainen voi tehdä oman osansa, ja jokainen tuen ja solidaarisuuden ilmaus on tärkeä.

Apua kannattaa antaa vakiintuneiden järjestöjen kautta, jotta voi olla varma, että apu menee varmasti perille. Todella surullista on, että jo nyt on herännyt epäilyjä tekaistuista keräyksistä, joiden rahat eivät ole oikeasti menneet Ukrainan avuksi. Viranomaisten tehtävä on puuttua tällaiseen törkeään toimintaan tiukasti, ja epäilyttävistä tapauksista kannattaa aina ilmoittaa poliisille.