Skip to content

Iiris Suomela

Junat ja raiteet tuovat sujuvan joukkoliikenteen Pirkanmaalle

Junat ja raiteet ovat ratkaisevan tärkeitä Tampereen ja Pirkanmaan tulevaisuuden kannalta. Suunta on lupaava: jo nyt lähijunat ja ratikka ovat mullistaneet tuhansien ihmisten arjen Tampereen seudulla.

Vartin matka junalla on aivan eri asia kuin puoli tuntia omalla autolla – etenkin, jos kulkee esimerkiksi lastenvaunujen kanssa. Nopea joukkoliikenne sujuvoittaa niin arkea kuin juhlaa.

Samalla raideliikenteen päästöt ovat vain murto-osa autoilun päästöistä. Energian raju hinnannousu näkyy raiteilla paljon vähemmän kuin teillä: dieselin ja bensan hinta osuu kovaa myös bussiliikenteeseen. Siksi raiteisiin kannattaa todellakin panostaa.

Kolmas syy panostaa raiteisiin on koko Pirkanmaan kehittäminen, mistä keskustelimme tämän päivän kaupunginvaltuustossa. Tampere on Suomen halutuin asuinpaikka. Se on kova saavutus, mutta samalla tarvitaan toimia, jotta pystymme vastaamaan tähän suosioon kestävästi.

Tarvitaan lisää asuntoja uusille pirkanmaalaisille, jotta pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään eivätkä hinnat ja vuokrat nouse pilviin. Juuri ratikkareitin varrelle asuntoja on viime vuosina rakennettu kaikista eniten. Syy on yksinkertainen: ihmiset tahtovat asua raiteiden varrella, sillä ne tarjoavat sujuvan ja nopean tavan kulkea.

Kilometrien sijaan yhä useampi katsoo minuutteja. Silloin vaikkapa Nokia tai Lempäälä voi houkutella, kun junalla pääsee 15-20 minuutissa Tampereen keskustaan. Näissä kunnissa asuminen on usein myös Tampereen hintoja edullisempaa.

Tarvitaan kuitenkin riittävästi junavuoroja, jotta arjen voi oikeasti suunnitella pitkälti raiteiden varaan. Lisää vuoroja ja uusia reittejä ei saada ilman koko Pirkanmaan yhteistyötä, sillä raiteista päättää Suomessa valtio eikä päätöksenteko katso kuntarajoja.

Yhteistyön kautta raideyhteydet kehittyvät parhaiten. Onkin hienoa, että Tampereen seutu pitää ratikka- ja lähijunayhteyksien kehittämistä yhtenä tulevien vuosien tärkeimmistä tavoitteista! Hyväksyimme tänään seutustrategian, johon tämä linja on selkeästi kirjattu.