Skip to content

Iiris Suomela

Jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä omana itsenään — translain uudistus

On kamalaa joutua aloittamaan puhe eduskunnassa pyytämällä anteeksi kollegoiden aiempia puheita. Ne olivat kuitenkin niin rajusti transihmisiä polkevia, että en voinut jättää asiaa huomiotta, kun nousin pitämään omaa puhettani translain uudistuksesta.

Minun viestini oli, että jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä omana itsenään, sanoivat vanhoilliset ennakkoluulojen lietsojat mitä tahansa. Tämä uudistus etenee heistä huolimatta. Hyvä niin, sillä uudistusta on kaivattu jo pitkään.

Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ilman pelkoa syrjinnästä tai väkivallasta. Tämä keskeinen ihmisoikeus ei transihmisten kohdalla toteudu, mikä on häpeäksi Suomelle.

Translain uudistuksen myötä tämä muuttuu. Jatkossa sukupuolimerkinnän korjaaminen erotetaan kokonaan lääketieteellisistä hoidoista. Asiasta päättää ihminen itse – ei lääkäri, psykologi tai viranhaltija.

Seuraava askel on mahdollistaa tämä myös nuorille ja muunsukupuolisille. Tämä askel jäi nyt ottamatta sitkeästä työstä huolimatta. Syy ei valitettavasti jäänyt epäselväksi, kun seurasi eilistä eduskuntakeskustelua.

Tämä uudistus on kuitenkin iso askel eteenpäin. Kiitos tästä kuuluu niille tuhansille ihmisille, jotka ovat jo vuosien ajan vaatineet ihmisoikeuksia kunnioittavaa translain uudistusta. Sen työn hedelmiä kerätään nyt ja toivottavasti myös tulevina vuosina. Paljon tekemistä on nimittäin vielä edessä.