Skip to content

Iiris Suomela

Itsenäisyyspäivässä on kyse niin suomalaisen luonnon juhlistamisesta kuin tasa-arvosta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista

Oli upeaa päästä juhlimaan itsenäistä Suomea kunnolla pitkästä aikaa. Iso kiitos erityisesti juhlaseurueelle ja kaikille uusille ja vanhoille tutuille, joiden kanssa pääsin illan mittaan vaihtamaan ajatuksia!

Minulle itsenäisyyspäivässä on kyse niin suomalaisen luonnon juhlistamisesta kuin tasa-arvosta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista, eli suomalaisen yhteiskunnan perusarvoista. Itsenäisyyden saavutimme keskellä rauhatonta ja sotaisaa aikaa, mutta lopulta tämä maa rakennettiin nimenomaan rauhan aikana. Neuvola, peruskoulu ja muut hyvinvointivaltion kulmakivet rakennettiin meistä jokaisen avuksi ja turvaksi taustasta tai varallisuudesta riippumatta.

Luonnon osalta itsenäisyyspäivää vietettiin jännittyneissä tunnelmissa, sillä tänään 7.12. eduskunta äänesti luonnonsuojelulaista. Keskusta oli yhdessä kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa lähtenyt vesittämään lakia. Toivoa kuitenkin oli: ajattelimme, että osa kokoomuslaisista voisi tukea uhanalaisten vesiluontotyyppien eli muun muassa purojen ja lähteiköiden suojelua.

Näin kävikin. 8 kokoomuslaista asettui luonnon puolelle. Valitettavasti se ei riittänyt, sillä keskusta, PS ja KD vastustivat vesiensuojelun parantamista yhtenäisesti.

Erityisen harmillista on, että ilmeisesti osa kokoomuslaisista äänesti vahingossa väärin. Kolme heistä korjasi ääntään jälkikäteen, mutta se ei eduskunnan äänestystuloksiin valitettavasti vaikuta. Ilman tuota virhettä olisi tarvittu vielä kolme lisä-ääntä.

Kolme. Se on todella turhauttavan vähän.

Todella toivon, että jossain kohtaa lähitulevaisuudessa tämä virhe voidaan korjata. Toivon, että viimeistään seuraava hallitus parantaa vesiensuojelua. Vesien heikko tila on nimittäin yksi suurimmista syistä suomalaisen luonnon tilan heikkenemisen taustalla.

Toivon, että jatkossa keskusta pysyy hallituksen puolella. Toivon, että kokoomuksesta entistä useampi muistaa luonnon mittaamattoman arvon.

Meidän on pakko pystyä parempaan. Se on meidän velvollisuutemme suomalaista luontoa ja tulevia sukupolvia kohtaan.