Skip to content

Iiris Suomela

Isoin uhka ihmiskunnalle on ilmastokriisi

Politiikan sisällöt jäävät jatkuvasti kohujen ja henkilöbrändien jalkoihin. Samalla maailma palaa ja aika käy vähiin ilmastokriisin torjunnan suhteen. Euroopan kesä on ollut niin kuuma ja kuiva, ettei kirjoitetusta historiasta meinaa löytyä yhtä pahoja aikoja.

Kuivuneiden jokien seinämistä paljastuu satoja vuosia vanhoja nälkäkiviä, joihin on kaiverrettu varoitusviestejä tulevasta nälänhädästä. Kivien paljastuminen nimittäin tarkoittaa, että sadot ovat jäämässä hyvin heikoiksi kuivuuden tähden. Kuiva kesä tarkoittaa nälkäistä talvea.

Öljyn, kaasun ja hiilen polttaminen tuhoaa ilmastoa, mikä tekee maapallosta yhä huonomman paikan elää. Samalla se sitoo meidät fossiilitalouden suurvaltoihin. Venäjä ei ole hyvä kauppakumppani, mutta ei meidän kannata myöskään juosta Venezuelan, Saudi-Arabian tai muiden diktatuurien syliin.

Siksi järkevintä on korvata fossiilienergia kotimaisella uusiutuvalla energialla. Sen saanti ei ole kiinni itsevaltiaiden mielistelystä tai omien arvojen myymisestä. Mitä useamman koti lämpiää tai auto kulkee kotimaisen energian voimin, sitä varmemmin pärjäämme myös tulevissa kriiseissä. Juuri ilmastotoimien ansiosta tämäkin hintakriisi osuu Suomeen paljon vähemmän kuin esim. Saksaan.

Osa energia-alan suuryhtiöistä tekee ennätysvoittoja nyt, kun hinnat voi nostaa pilviin. Näitä yhtäkkiä kertyneitä voittoja pitäisi verottaa niin kutsutun windfall-veron avulla.

Sen sijaan osa poliitikoista esittää ilmastotoimien vesittämistä ja lisätukia juuri näille suuryhtiöille. Viimeisimmäksi SDP:n riveistä esitettiin päästökaupan vesittämistä.

Nyt on aika vahvistaa Suomen energiaitsenäisyyttä, ei juosta öljydiktatuurien ja muiden fossiilitalouden suurvaltojen syliin, saatikka kipata rahaa ulkomaisten suuryhtiöiden tileille. Ennemmin tarvitaan kohdennettua tukea tästä kriisistä kärsiville pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Kenenkään ei pidä joutua valitsemaan ensi talvena lämpimän kodin, ruoan ja lääkkeiden välillä.

Isoin uhka ihmiskunnalle on ilmastokriisi. Yhdenkään kohun ei pidä antaa painaa tätä taka-alalle. Tämä on se kriisi, jonka ratkaisemisesta poliitikkoja pitäisi haastaa ihan jokaikinen päivä.