Skip to content

Iiris Suomela

Ilmastokriisi ei odota — nyt on tehtävä kaikki mahdollinen ilmastokriisin torjumiseksi

Ilmastokriisi on totta ja aikamme suurin kriisi, joka tappaa jo nyt miljoonia ihmisiä joka vuosi. Tulvat, helteet, myrskyt, kuivuus ja muut ääri-ilmiöt näkyvät jo Euroopassakin. Kriisin hillitseminen on mahdollista, mutta se ei onnistu, jos emme suostu tunnistamaan kriisin vakavuutta.

Siksi teimme Tampereen kaupunginvaltuustossa valtaosaa puolueista yhdistävän aloitteen, jonka tavoite on ilmastohätätilan julistaminen. Valtuusto käsittelee aloitetta tänään. Osallistuin kokoukseen etänä puoluetoimistolta.

Oli hienoa kuulla, miten laajasti puolueet tunnistavat ilmastokriisin vakavuuden. Tutkitusti juuri vakavuuden tunnistaminen ja uskottavat ilmastotoimet ovat tehokkaimpia keinoja torjua ilmastoahdistusta, josta myös tänään valtuustossa puhuttiin.

Perussuomalaiset nimittäin väittää, että mitä vakavammin poliitikot ottavat ilmastokriisin torjumisen, sitä enemmän nuoria ahdistaa. Oikeasti asia on juuri päinvastoin. Tämän totesivat myös nuorisovaltuutetut, jotka osuvasti kertoivat nuorten ajatuksista ja huolista.

Valitettavasti PS ei vaikuta olevan kiinnostunut kuuntelemaan nuoria tai varsinkaan tutkittua tietoa. Heille on tärkeämpää päästä käyttämään nuorten ilmastoahdistusta keppihevosena omalle politiikalle, jonka tavoite on vähentää ilmastotoimia.

Väitteenä on, että Suomi on niin pieni, ettei meidän tarvitse tehdä mitään. Tämä ei tietenkään ole totta: maailman väestö voidaan jakaa Suomen kokoisiin siivuihin ja todeta, että kenenkään tekemisillä ei ole mitään väliä, koska jokainen yksittäinen porukka on niin pieni. Kyseessä on siis selvä virhepäätelmä.

Oikeasti kaikkien on tehtävä kaikki mahdollinen ilmastokriisin torjumiseksi.

Onneksi PS on näkemystensä kanssa melko yksin. Onneksi keskeisin vääntö käydään ilmastotoimien sisällöstä eikä toimien tarpeesta. Tämä vääntö on ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamisen ytimessä.

Tosiasioiden tunnistaminen on uskottavien tekojen alku, ja siksi Tampereen on todellakin syytä julistaa ilmastohätätila – ja ennen kaikkea vähentää päästöjä kuten olemmekin jo tekemässä. Lisätoimia tarvitaan esimerkiksi liikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Onkin syytä tunnistaa tosiasiat ja tarttua toimeen. Ilmastokriisi ei odota.