Skip to content

Iiris Suomela

Hyvää saamelaisten kansallispäivää!

Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää. Tänä vuonna päivä osuu juuri oikeaan hetkeen: uuden saamelaiskäräjälain käsittely on eduskunnassa aivan loppusuoralla. Toivon, että tämä päivä muistuttaa koko eduskuntaa uudistuksen merkityksestä.

Suomen nykylaki ei turvaa saamelaisten oikeutta päättää itse omista asioistaan ja linjoistaan. Siksi Suomi on saanut YK:n ihmisoikeuskomitealta huomautuksen asiasta. Siksi saamelaiskäräjälaki on uudistettava niin, että käräjillä saamelaisten asioista päättävät jatkossa saamelaiset – eivät suomalaiset.

Nykylain myötä käräjävaaleissa on nimittäin päässyt äänestämään ilman elävää yhteyttä saamen kieliin tai kulttuuriin. Saamelaisten sijaan valtaa onkin valunut suomalaisille. Riskinä on saamelaisten oikeuksien vesittäminen.

Saamelaisten pitäisi pystyä itse määrittämään, että ketkä ovat vaalikelpoisia saamelaisten omissa käräjävaaleissa. Muuten saamelaiskäräjät ei pysty täyttämään tärkeintä tarkoitustaan eli toimimaan saamelaisten ylimpänä päättävänä elimenä. Muuten saamelaisten oikeuksia vastustavat ihmiset pääsevät käräjille ajamaan ihmisoikeuksien vastaisia tavoitteitaan.

Asialla on kova kiire. Nykyinen eduskunta päättää kautensa noin kuukauden kuluttua. Vihreiden linja on selvä ja yhtenäinen: meistä jokainen seisoo saamelaiskäräjälain uudistuksen puolella. Toivon, että samaa voi sanoa mahdollisimman monesta puolueesta, jotta saamme vietyä tämän aivan liian pitkään venyneen uudistuksen maaliin.

Näihin sanoihin: hyvää saamelaisten kansallispäivää!

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!

Pyeri säämi aalmugpeivi puohháid!

Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid!