Skip to content

Iiris Suomela

Hyvää naistenpäivää! Autetaan Ukrainan tyttöjä ja naisia

Tänään naistenpäivänä ajatukset ovat Ukrainan tyttöjen ja naisten luona: pommisuojissa, rintamalla ja pakolaisista täyttyvillä juna-asemilla. Ajattelen äitejä, jotka joutuvat synnyttämään kellarissa, kun Venäjä pommittaa kaupunkeja sairaaloita myöten. Ajattelen urheita vanhoja naisia, jotka ovat nähneet historian monet vaiheet mutta puolustavat ihmisoikeuksia aina vain rohkeammin.

Ajattelen naisia, jotka jäävät puolustamaan kotiaan ja kotimaataan. Toisaalta ajattelen myös niitä, jotka joutuvat eroon perheensä ja sukunsa miehistä, koska monien naisten tehtävänä on viedä lapset turvaan. Ajattelen tyttöjä, jotka joutuvat nyt pakenemaan kotoaan.

Ajattelen lämmöllä jokaista, joka ojentaa auttavan kätensä ukrainalaisten tueksi. Mieleen on painunut esimerkiksi kuva puolalaiselta juna-asemalta, jonne paikalliset äidit olivat tuoneet pitkän rivin lastenrattaita sotaa pakenevia äitejä ja lapsia varten.

Sota tuo esiin sekä ihmisten solidaarisuuden että kaikista synkimmät puolet. Kriisien ja pakolaisuuden myötä lapsiin ja naisiin kohdistuu aivan erityisiä riskejä ja uhkia. Ihmiskauppa ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät kriisitilanteissa. On järkyttävää, että pieni joukko ihmisiä näkee sodassa mahdollisuuden toteuttaa omat pahat aikeensa. Tällaiseen toimintaan on puututtava tiukasti.

Yksi tapa puolustaa naisia ja lapsia on humanitaarinen apu ja ylipäätään järjestöjen toiminnan tukeminen. Jokainen meistä voi auttaa Ukrainan sodasta kärsineitä. Esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on sitoutunut tukemaan Ukrainan naisia ja heidän perheitään. UN Women myös edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen esimerkiksi heidän verkkosivuillaan: https://unwomen.fi/lahjoitukset/hataapukerays-ukrainaan/

Samalla on syytä muistaa, että vastuuta hätää kärsivien tukemisesta ei voi sysätä vain yksilöiden ja järjestöjen harteille. Suomen ja EU:n on tehtävä kaikki mahdollinen Ukrainan tilanteen helpottamiseksi ja ratkaisemiseksi. Suomi onkin esimerkiksi lähettänyt humanitaarista apua Ukrainaan, minkä lisäksi maasta pakeneville myönnetään automaattisesti vuoden mittainen oleskelulupa. Tämä on nopein tapa taata, että jokainen turvaa hakeva sitä myös saa.

Nyt on aika auttaa naisia Ukrainan kriisin keskellä.