Skip to content

Iiris Suomela

Hyvää itsenäisyyspäivää, Ukraina!

Tänään vietetään Ukrainan 31. itsenäisyyspäivää. Tänä vuonna maa ei juhli itsenäisyyttään, vaan taistelee sen puolesta. Samalla ukrainalaiset taistelevat myös koko Euroopan turvallisuuden ja vakauden puolesta.

Meidän tehtävämme on tukea Ukrainaa. Aseapua on jatkettava, pakolaisia tuettava ja taloudelliset siteet Venäjään katkaistava. Isoin haaste on edelleen venäläinen fossiilinen energia, josta aivan liian moni Euroopan maa on riippuvainen.

Putinin julman hyökkäyssodan tukemisen on loputtava. Olen puhunut asiasta eduskunnassa toistuvasti, ja aion puhua myös jatkossa, kunnes Eurooppa on katkaissut rahahanat Venäjälle.

On aika vetää Euroopan rahat pois Venäjän taskuista. Tarvitaan nopeasti korvaavaa energiaa – lähinnä paikallista uusiutuvaa energiaa, joka on turvallisin, tehokkain ja fiksuin tapa katkoa siteet Venäjään ja muihin autoritaarisiin valtioihin. Mitä useampi koti lämpiää tai auto kulkee kotimaisen energian voimalla, sitä paremmin me olemme turvassa.

Talouspakotteilla ja Venäjä-kytkösten katkomisella on kova hintalappu Euroopalle. Ei pidä kuitenkaan ikinä unohtaa, että kaikista kovinta hintaa sodasta maksavat ukrainalaiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, läheisensä, perheensä tai henkensä Venäjän hyökkäyksen tähden.

Siksi nyt on meidän aikamme seistä Ukrainan tukena. Suomen on otettava entistäkin vahvempi rooli eurooppalaisessa rintamassa Ukrainan puolesta. Ukrainan asia on koko Euroopan asia, ja yhdessä meidän on päästävä eroon Venäjä-riippuvaisuuksista. Se vaatii päättäväisyyttä, mutta tämä päättäväisyys kalpenee ukrainalaisten uhrausten rinnalla.

З Днем Незалежності України!

Hyvää itsenäisyyspäivää, Ukraina!

Slava Ukraini!