Skip to content

Iiris Suomela

Huumeiden valvottujen käyttöhuoneiden kokeilu on saatava alulle pikaisesti!

Ministeri Aki Lindén kertoi tänään kannattavansa huumeiden käyttöhuoneiden laillistamista ja esittävänsä hallitukselle kokeilua asian edistämiseksi. Selvitys asiasta käynnistyy toivon mukaan pian.

Tämä on todella hyvä uutinen: käyttöhuoneet pelastavat tutkitusti ihmishenkiä ja johtavat selkeisiin säästöihin terveydenhoitokuluissa.

Silmien sulkeminen ongelmilta ei nimittäin auta yhtään ketään. Huumeita käytetään jo nyt julkisissa tiloissa: vessoissa, kirjastoissa, jopa lasten leikkipuistoissa. Valvontaa ei ole ja käyttövälineet jäävät pahimmillaan tiloihin vaaraksi muille. Yliannostuksen saanut ihminen jää usein oman onnensa nojaan, mikä näkyy Suomen poikkeuksellisen korkeissa huumekuolemien määrässä.

Päihderiippuvuus on sairaus eikä kukaan ansaitse kuolla sairautensa tähden. Avun piiriin tuleminen on ensimmäinen askel kohti riippuvuudesta eroon pääsemistä. Jo nyt esimerkiksi neulanvaihtopisteiltä ohjataan ihmisiä heidän tarvitsemiensa palveluiden kuten vieroitushoidon ja kuntoutuksen piiriin.

Huumeet tappavat. Tuoreen raportin mukaan Suomi on ykkössijalla alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Euroopassa.

Nämä nuoret olisivat ansainneet parempaa. On korkea aika ottaa käyttöön kaikki tutkitusti toimivat keinot huumekuolemien vähentämiseksi. Yksi tehokkaimmista on käyttöhuoneiden laillistaminen.

Paljon on tekemistä myös päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämisessä. Ensimmäinen askel on pysäyttää kierre, jossa päihdepalvelut ovat monesti ensimmäisenä säästökohteiden listalla, kun kunnat ovat yrittäneet tasapainottaa taloutta.

Ensi vuoden alussa nämäkin palvelut siirtyvät hyvinvointialueille. Toivottavasti alueilla on viisautta turvata jokaisen palvelut – myös niiden ihmisten, joiden ääni ei tässä yhteiskunnassa riittävästi kuulu.

Olen iloinen, että ministeri Lindén on päättänyt edistää käyttöhuoneiden laillistamista. Toivon, että esitys saa kaikkien tuen hallituksessa ja että kokeilu etenee mahdollisimman nopeasti. On hienoa nähdä, että kansalaisaloitteella käyttöhuoneista oli näin suuri vaikutus jo ennen kuin sitä on ehditty edes eduskunnassa virallisesti käsitellä!