Skip to content

Iiris Suomela

Hommaforumin käsitteistö ei kuulu Ylen otsikoihin

Aikanaan Yle ei suostunut kirjoittamaan tasa-arvoisesta avioliittolaista, koska käsitettä pidettiin liian poliittisena. Nyt Yle uutisoi suvakeista – siis käyttää Hommaforumin sanastoa ilman lainausmerkkejä ja kritiikkiä.

Muutenkin Ylen uutinen on monella tapaa heikolla pohjalla. Vertaisarvioidun tutkimuksen sijaan kyse on sisäministeriön julkaisusta, josta Yle uutisoi kysymättä kommentteja muilta asiantuntijoilta. Alan käsitteiden sijaan Yle kirjoittaa suvakeista ja tolkun ihmisistä – siis käyttää juuri niitä käsitteitä, joita maahanmuuton vastustajat käyttävät tehdäkseen omasta agendastaan uskottavamman.

Pahinta on, että uutinen maalaa kuvaa kahdesta ääripäästä. Uutisen perusteella jää hyvin epäselväksi kuka se toinen ääripää tarkalleen ottaen on. Uutisessa puhutaan “täysin kritiikittömästä toisesta ääripäästä” tarkentamatta mistä on oikeastaan kyse..

Todellisuudessa tutkimuksen perusteella ei pysty mitenkään päättelemään, että olisi olemassa “suvakkien” ääripää, joka suhtautuu maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin täysin kritiikittömästi. Sen sijaan sen pystyy tutkimuksesta päättelemään, että Suomessa asuu myös sellaisia ihmisiä, joiden mielestä paperittomillekin pitää tarjota katto pään päälle ja edes jonkinlaiset terveydenhoitopalvelut.

 

Meidän kanssamme voi olla eri mieltä, mutta en silti sanoisi, että me edustamme “ääripäätä”. Me olemme tavallisia ihmisiä, joiden mielestä ketään ei saa jättää katuojaan – ei edes paperittomia.

 

Toivoisin Yleltä edes hieman analyyttisempaa ja kriittisempää otetta. Suomen kiristyvää keskusteluilmapiiriä ei todellakaan helpota se, että julkisrahoitteinen yleisradioyhtiö levittää Hommaforumin käsitteistöä ja kirjoittaa suomalaisten maahanmuuttoasenteista epätarkasti – suorastaan huonosti. Suomessa on paljon asiantuntevia yhteiskuntatieteilijöitä, joita voisi tällaisiin juttuihin haastatella. On Yleltä tietoinen valinta toimia toisin. Siksi olen erityisen pettynyt.