Skip to content

Iiris Suomela

Hoitajien palkkakiistaan on nyt saatu sopu!

Loistavia uutisia: hoitajien palkkakiistaan on nyt saatu sopu! Ratkaisun myötä palkat nousevat tuntuvasti. Samalla työtaistelut päättyvät.

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn arvioiden mukaan lähihoitajan palkka nousee keskimäärin 2 255 eurosta yli 2 600 euroon. Sairaanhoitajan 2 625 eurosta yli 3 000 euroon. Arviot ovat keskiarvoja, sillä tarkat summat määrittyvät hyvinvointialueiden tekemän palkkojen yhtenäistämisen mukaan. Selvää kuitenkin on, että hoitajien palkat nousevat tuntuvasti.

Iso työ tämän saavutuksen eteen tehtiin jo keväällä. Kesäkuussa 2022 päätettiin kaikkia kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöitä koskevista korotuksista. Myös esimerkiksi opettajien palkat nousevat siis selkeästi tulevina vuosina, vaikka palkkojen yhtenäistämisen myötä tulevat korotukset eivät heitä koske.

Tämä sopu on lupaava alku hoitoalan kriisin ratkaisemiselle. Selvää on, että ilman palkankorotuksia on mahdotonta ratkaista niin sairaaloita kuin päiväkoteja vaivaavaa henkilöstöpulaa.

Paljon muutakin on kuitenkin tehtävä. Työntekijöille pitää antaa kunnon mahdollisuudet vaikuttaa etenkin itseään koskeviin päätöksiin työpaikalla. Pirkanmaalla on keskusteltu paljon esimerkiksi työvuorosuunnittelusta. Työajoista päättämistä ei voi jättää pelkän tekoälyn varaan, vaan työntekijöillä pitää olla aito mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihinsa.

Isoin tehtävä on taata riittävä rahoitus hyvinvointivaltion elintärkeille palveluille. Ikääntyvässä Suomessa se ei oikein onnistu, jos samalla toteutetaan esimerkiksi Kokoomuksen vaatima miljardien eurojen veroale, joka kohdistuu lähinnä hyväosaisille. Silloin raha loppuu kesken ja lopulta päädytään leikkaamaan palveluista: sairaaloista, päiväkodeista ja kouluista.

Siksi nyt on vastuullisen talouspolitiikan aika.