Skip to content

Iiris Suomela

Hoitajapulaa ei ratkaista ilman riittävää rahoitusta

Olin tänään A-Studiossa keskustelemassa hoitajapulasta ja lakosta. Pääviesti on kirkas: hoitajapulaa ei ratkaista ilman riittävää rahoitusta. Tämä on puolueiden yhteinen asia, sillä asian pitkäjänteiseen ratkaisuun on sitoutettava myös paikalliset päättäjät ja tulevat hallitukset. Lyhyen aikavälin laastareilla ei tätä avohaavaa paikata.

Työehtosopimuksista taas neuvottelevat työmarkkinaosapuolet. Oma toiveeni on ratkaisu, joka helpottaa hoitajapulan ratkaisemista. Poliitikkojen tehtävä on taata palkkaratkaisulle riittävä rahoitus.

Lopulta kyse on siis rahasta. Tässä puolueiden kannat eroavat. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat haukkuneet meitä tuhlailusta, kun olemme hallituksessa pyrkineet varmistamaan riittävän rahoituksen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille – myös kriisiaikoina ja tulevan soteuudistuksen myötä. Tämä on juuri sitä rahaa, josta palkat maksetaan.

Samalla Kokoomus ajaa miljardin veroalea lähinnä hyväosaisille. Lasku tästä maksettaisiin kuulemma leikkauksilla. Selvää on, että tällöin on hyvin vaikeaa löytää riittävää rahoitusta hoitoalan kriisin ratkaisemiseksi.

Tämä kriisi olisi pitänyt ratkaista jo kauan sitten. Ensimmäisen kauden kansanedustajalle tämä tilanne on hyvin turhauttava. Nyt kriisi on jo nimittäin todella, todella vakava. Eniten potilasturvallisuutta vaarantaa, jos hoitajapula vielä tästä pahenee.

Entä lakot? Ne ovat työntekijän perusoikeus. Samalla ihmisten henki on turvattava myös hoitoalan suunnittelemien työtaisteluiden aikana. Tästä puolueet ovat keskenään samaa mieltä.

Paras ja ensisijainen ratkaisu on tietysti yhteistyö – ei pakko. Ensisijaisesti etsitään muita ammattilaisia korvaamaan lakossa olevat niiltä osin, kun työtehtävät on pakko hoitaa ihmisten hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Sairaaloissa huolena on ollut, että korvaavia ammattilaisia tai suojelutyötä ei ole tarpeeksi. Siksi Helsingin käräjäoikeus päätti tänään puuttua tehohoidon lakkoihin.

Oikeus tekee omat ratkaisunsa täysin itsenäisesti, kuten oikeusvaltiossa kuuluukin. Nyt eduskunnan tulee käsitellä huolella näiden päätösten vaikutukset potilasturvallisuuslakiin, jonka käsittely alkaa huomenna valiokunnissa.

Huolellista käsittelyä vaatii myös lain tarkkarajaisuuden ja oikea-aikaisuuden varmistaminen. Lakko-oikeutta ei voi rajoittaa mitenkään muuten kuin ihmishenkien turvaamiseksi ja pysyvän vammautumisen estämiseksi, ja nämäkin rajoitukset on tehtävä todella huolella.