Skip to content

Iiris Suomela

Fossiiliriippuvuudesta on mahdollista ja kannattavaa irrottautua

Fossiiliyhtiö ST1:n omistaja Mika Anttonen kertoi eilen lehdessä, miten vaikeaa on päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Useat Anttosen esittämistä väitteistä eivät pidä paikkaansa. Hänen arvionsa poikkeavat esimerkiksi Kansainvälinen energiajärjestön IEA:n luvuista, joiden mukaan ilmastotavoitteisiin on täysin mahdollista päästä – tarvitaan vain nopeita, määrätietoisia toimia.

Valitettavasti Anttonen pääsee kuitenkin toistuvasti ääneen ilman, että hänen puheitaan kiistetään tai haastetaan tutkittuun tietoon perustuen.

Samalla Anttonen tekee rahansa lähinnä myymällä öljyä ja muita fossiilisia polttoaineita. Julkisuudessa ST1 korostaa kovasti erilaisia kestävän kehityksen hankkeita. Se fakta jää varjoon, että valtaosa firman rahoista tulee edelleen pikimustasta fossiilitaloudesta.

Tämä on hyvä pitää mielessä, kun Anttonen kertoo, miten vaikeaa on päästä eroon fossiilisista polttoaineista ja miten kurjalta vihreä siirtymä näyttää; miten sähkö loppuu kesken ja yhtälö on vain kerta kaikkiaan mahdoton.

Siitä olen Anttosen kanssa samaa mieltä, että ilmastokriisin torjunta ei onnistu, ellei nykyiselle ylikulutukselle laiteta rajoja. Tarvitaan nopeita toimia energiatehokkuuden ja päästövähennysten edistämiseksi.

Onnistuminen ei kuitenkaan ole mitenkään mahdotonta. Päästöt on täysin mahdollista kääntää laskuun ilman, että elämästä tulee kurjaa. Samalla luodaan lisää työpaikkoja ja kasvumahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Muutos tuottaa enemmän hyötyä julkiselle taloudelle kuin vie veronmaksajien rahaa – onhan kyse muutoksesta, joka on jo täydessä vauhdissa yksityisellä sektorilla.

Valtio tai kunnat eivät ole siis suinkaan yksin vastuussa, vaan roolina on pikemminkin nopeuttaa tätä hyvää kehitystä.

Toki on myös fossiiliyhtiöitä ja niiden pomoja, jotka suhtautuvat tähän kehitykseen melko kielteisesti. Tulevaisuus ei kuitenkaan ole heidän. Tulevaisuus on niiden yritysten, jotka ymmärtävät olla osa ratkaisua – ei osa ongelmaa. Viherpesun ja mainoslauseiden sijaan tarvitaan eurojen siirtämistä fossiilitaloudesta kestäviin ratkaisuihin. Onneksi valtaosa elinkeinoelämästä on tämän jo ymmärtänytkin!