Skip to content

Iiris Suomela

Fossiilienergian kriisi johtuu Venäjän hyökkäyssodasta

Ensin maailmanmarkkinoita järkytti korona ja sitten Ukrainan sota. Öljyn, kaasun ja muiden fossiilisten polttoaineiden hinta on noussut rajusti. Etenkin pienituloisia suomalaisia on ehdottomasti tuettava tässä tilanteessa.

Eduskunta keskusteli eilen Putinin sodan vaikutuksista energiapolitiikkaan. Puheessani nostin esiin tukitoimia, joilla voitaisiin helpottaa kriisin vaikutuksia suomalaisiin. Tähän vihreät on esittänyt laajaa keinovalikoimaa – esim. suoraa rahallista tukea pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Tuki on erityisesti tarpeen kaupunkialueiden ulkopuolella. Vihreiden esittämä hiiliosinko maksettaisiin kaikille nämä kriteerit täyttäville automaattisesti.

Vielä nopeampi tapa auttaa olisi korottaa nykyistä sosiaaliturvaa ja keventää pienimpien tulojen verotusta sekä veroluonteisia maksuja. Tätä olemme esittäneet jo pitkään, ja näitä toimia onkin viime vuosina tehty. Lisätuki on kuitenkin tarpeen.

Ei pidä unohtaa, että nykyiset ongelmat johtuvat Ukrainan sodasta. Jokainen myyty litra venäläistä öljyä tukee Putinin rajua hyökkäystä Ukrainaan. Yli 60% Venäjän vientituloista tulee energiasta.

90% Suomen öljystä tulee tällä hetkellä Venäjältä. Korvaavia kauppakumppaneita löytyy, mutta hintalappu on kova. Siksi on syytä edistää biopolttoaineiden yleistymistä.

Etenkin biokaasussa on valtavasti mahdollisuuksia: lanta ja muut jätteet voidaan kääntää hyödyksi biokaasun ja kierrätyslannoitteen tuotannon kautta. Näin saadaan kotimainen vaihtoehto Putinin öljylle ja lannoitteille sekä paljon kaivattuja lisätuloja maatalousyrittäjille.

Putinia ei pidä tukea. Tämä on tärkein syy pyrkiä eroon venäläisestä fossiilisesta energiasta. Siksi juuri nyt tarvitaan lisää kotimaista kestävää energiaa.