Skip to content

Iiris Suomela

Enemmän aikaa ja vähemmän roinaa

Ylikulutuksen on loputtava. Muuten meillä ei ole tulevaisuutta. Nykyinen meno kuluttaa loppuun niin ihmiset kuin luonnonvarat: uupumus kasvaa samaan tahtiin tavaravuorten kanssa.

Black Friday -alennusmyynnit herättävät jälleen keskustelua kulutuksesta. Hyvä niin! Ongelma on kuitenkin paljon yhtä päivää laajempi.

Olen nähnyt joidenkin puolustavan tätä päivää siksi, että alet auttavat pienituloisia. Tämä on sinällään totta, mutta antaa samalla surullisen kuvan yhteiskunnan tilasta. Ei kenenkään välttämättömien hankintojen pitäisi olla alennusmyyntien armoilla.

Ratkaisu on reilumpi työelämä, perustulo ja palkat, joilla tulee toimeen – ei Black Friday.

On korkea aika asettaa yhteisöllisyys, terveys, hoiva ja sivistys asetetaan jatkuvan ylikulutuksen edelle. Voisimme keskittyä turvaamaan hyvän elämän edellytykset niille, joilla on tällä hetkellä liian vähän.

Meillä voisi olla enemmän aikaa ja vähemmän roinaa. Näin niin luonto kuin ihmiset voivat paremmin.

Tavoitteena on siis koko yhteiskunnan muuttaminen. Mukaan tarvitaan jokaista. Omia ostoksia on toki hyvä pohtia, mutta vielä tärkeämpää on muuttaa politiikan suuntaa. Syyllisyyden tai syyllistämisen sijaan tarvitaan siis muutosta asenteisiin ja tekoihin.

Monesti ihmiset nähdään ensisijaisesti kuluttajina, joiden vaikutusvalta rajoittuu omaan ostoskoriin. Tämä asenne rajoittaa maailman muuttamista ja pitää yllä kulutusyhteiskuntaa. Tosiasiassa kulutusyhteiskunta lopetetaan politiikalla – ei kenenkään lompakolla. Onkin aika nähdä ihmiset ensisijaisesti ihmisinä ja poliittisina toimina, ei kuluttajina. Muutos tehdään yhteisellä toiminnalla, ei pelkällä lompakolla!