Skip to content

Iiris Suomela

Emme voi jatkaa Venäjän julman hyökkäyssodan rahoittamista

Tänään on Venäjän hyökkäyssodan 55. päivä. Ukrainalaiset ovat joutuneet kokemaan sodan kaikki kauhut. Parhaillaan sotarikosten tutkijat kaivavat auki joukkohautoja ja pyrkivät saattamaan syylliset tilille teoistaan.

Samaan aikaan Suomessa eduskunta keskusteli tänään tulevien vuosien talouspolitiikasta. Pidin Vihreiden ryhmäpuheen, jossa painotin aseavun jatkamista Ukrainalle, pakolaisten auttamista ja venäläisestä fossiilienergiasta irtaantumista. Emme voi jatkaa Venäjän julman hyökkäyssodan rahoittamista.

Ennen sotaa yli 60% Venäjän vientituloista tuli energiasta. Tämä tulolähde on tyrehdytettävä.

Lyhyellä aikajänteellä fossiilienergiaa ostetaan Venäjän sijaan muualta. Kyse on kuitenkin vain laastarista. Tämä pätee, vaikka ei piittaisi päästöistä pätkän vertaa. Ensinnäkin fossiilienergian hintalappu on hyvin korkea. Toiseksi monet korvaavista kauppakumppaneista eivät ole paljoa Venäjää parempia.

Turvallisinta ja järkevintä on korvata fossiilienergia kotimaisella uusiutuvalla energialla. Mitä useamman talo lämpiää tai auto kulkee kotimaisen energian voimin, sitä varmemmin pärjäämme myös tulevissa kriiseissä. Siksi hallitus tukee siirtymää kohti vähäpäästöistä Suomea yhteensä kahden miljardin euron edestä 💪🏼

Ukrainan asia on meidän asiamme. Siksi on korkea aika vetää rahat pois Putinin sotakassasta.