EU:n elpymispaketissa ei ole kyse ainoastaan talouden elpymisestä vaan myös EU-maiden kyvystä tehdä päätöksiä ja toimia yhteistyössä koko maanosan hyväksi. Tällä yhteistyöllä on vielä paljon elpymistä laajempi merkitys. Kyse on koko EU:n yhtenäisyydestä ja tulevaisuudesta.
Paketti vahvistaa koko Euroopan edellytyksiä toipua koronasta, luoda uusia työpaikkoja ja uudelleenrakentaa taloutta ekologisesti kestävälle pohjalle. Lisäksi se osoittaa, että erimielisyyksistä huolimatta EU-maat pystyvät löytämään yhteisen linjan, kun sitä todella tarvitaan keskellä miljoonia ihmishenkiä vienyttä pandemiaa. Tällä on valtava merkitys niin yhteiskuntarauhalle kuin talouden vakaudelle. Yhteistyökyky on vahva viesti myös niille EU:n ulkopuolisille valtioille, jotka pyrkivät jatkuvasti etsimään EU:n heikkoja kohtia omia intressejä edistääkseen.
Tämä kaikki on uhattuna, jos Suomen oikeisto lähtee kaatamaan elpymispakettia. Silloin loikataan kohti tuntematonta. Edes elpymispaketin vastustajat ole pystyneet uskottavasti kertomaan, että mikä heidän vaihtoehtonsa olisi.
Koko EU:n tulevien vuosien budjetti on sidottu elpymispakettiin. Lukemattomat valtiot, pankit ja yritykset ovat tehneet tulevien vuosien suunnitelmansa olettaen, että EU pystyy yhteistyöhön ja päätöksentekoon eikä pitkään valmisteltuja kokonaisuuksia lähdetä perumaan viime tipassa.
Jostain syystä osa paketin vastustajista viljelee väitettä, jonka mukaan viilaaminen olisi vielä mahdollista. Tämä ei pidä paikkaansa. Se juna meni jo kauan aikaa sitten. Pakettia on valmisteltu nyt jo miltei vuoden ajan. Suomi osallistui kuukausia kestäneisiin neuvotteluihin eduskunnan muodostamien kantojen mukaisesti ja sai läpi lukuisia muutoksia. Nyt vaihtoehtoina eivät ole enää hyväksyminen tai viilaaminen vaan hyväksyminen tai hylkääminen.
Perustuslakivaliokunta päätti tänään äänin 9-8, että elpymispaketin hyväksyminen vaatii eduskunnassa 2/3 äänten enemmistön. Päätös on valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden vahvan enemmistön kannan vastainen ja sitä perustellaan useissa kohdin “poliittisilla syillä”.
2/3 enemmistön vaatimus tarkoittaa, että Jaa-ääniä pitää olla vähintään kaksi kertaa yhtä paljon kuin Ei-ääniä. Tyhjät äänet ovat äänestyksessä sama asia kuin poissaolo.
Kokoomus on ilmoittanut sitovana ryhmäkantanaan, että puolue tulee äänestämään tyhjää. Vain hetki päätöksen jälkeen kaksi kansanedustajaa kuitenkin ilmoitti, että he tulevat äänestämään pakettia vastaan. Nähtäväksi jää, että lipeääkö vielä useampikin edustaja ryhmäpäätöksestä.
Nyt siis jännitetään, että saavutetaanko tarvittava enemmistö vai ajaako Suomen oikeisto koko Euroopan kohti tuntematonta. Todella toivon, että näin ei käy vaan pystymme maanosana keskittymään koronan nujertamiseen ja kriisistä toipumiseen – yhdessä, ei erikseen.