Viime päivinä keskusteluun ovat nousseet yrittäjien eläkejärjestelmän lukuisat ongelmat. Korjattavaa todellakin riittää etenkin pienituloisten yrittäjien kannalta. Samalla kaikista isoin ongelma on sama niin palkansaajien kuin yrittäjien kohdalla: eläkemenot ovat paljon korkeammat kuin eläkemaksut, joista nykyiset eläkkeet pitkälti maksetaan. Jos jatkamme samalla linjalla kuin aiemmin, riskinä on nuorten aseman jatkuva heikentäminen.
Aiemmissa eläkeuudistuksissa nimittäin on toistuvasti nostettu nuorten eläkemaksuja ja eläkeikää sekä heikennetty nuorten eläkekertymiä. Silti huolena on nyt, että raha ei riitä eläkkeiden maksamiseen. Tämä huoli koskee niin yrittäjiä kuin palkansaajia.
Miksi näin? Eläkejärjestelmä luotiin 1960-luvulla, jolloin oletus oli, että nopea talouskasvu jatkuisi ikuisesti. Ei myöskään ennakoitu, että yhteiskunnan kehityksen myötä syntyvyys alenisi näin paljon.
Siksi tuolloin annettiin varsin avokätiset eläkelupaukset ja vieläpä päätettiin, että ansiosidonnaiset eläkkeet kuuluvat omaisuudensuojan piiriin. Niihin ei voi siis koskea, ellei perustuslakivaliokunta pura tätä 60-luvun päätöstä.
Samaa suojaa ei kuitenkaan ole pienimmillä eläkkeillä eli kansaneläkkeellä ja takuueläkkeellä, joista onkin leikattu toistuvasti. Pienituloiset ja nuoret ovat siis ahtaalla, ja riskinä on, että asetelma pahenee entisestään, kun vähät rahat yritetään saada riittämään.
Mikä avuksi? Eläkejärjestelmän kestävyyttä on vahvistettava oikeudenmukaisesti. Pienituloisten ja nuorten kuormaa ei ole varaa kasvattaa. Monilta osin mallia voisi ottaa esim. Ruotsista. Kaikista suurimpia eläkkeitä voisi kohtuullistaa ja säästyvällä rahalla torjua kaikenikäisten suomalaisten köyhyyttä.
Samalla Suomi tarvitsee lisää nuorta väestöä. Työperäistä maahanmuuttoa on syytä vauhdittaa entisestään, kuten tämä hallitus on pyrkinyt tekemään. Vähintä mitä voimme tehdä on karsia turhaa byrokratiaa ja nopeuttaa työlupien käsittelyä. Tavoitteena on lupa alle kuukaudessa hakemuksesta.
Hyvä, että eläkkeistä nyt puhutaan, koska kyse on miljardiluokan haasteesta Suomelle. Asia on ratkaistava ajoissa ja reilusti niin eri ikäisten kuin eri tuloryhmien kannalta.