Skip to content

Iiris Suomela

Ei toisteta Ruotsin virhettä ja myötäillä maahanmuuton vastustajia vaalivoiton toivossa

Ruotsin vaalien tuloksia lasketaan parhaillaan. Vaalien alla keskusteltiin paljon maahanmuutosta, mikä näkyy tuloksissa: Ruotsidemokraatit pääsivät johtamaan keskustelua ja valtaosa muista puolueista seurasi perässä. Nyt puolue onkin nousemassa maan toiseksi suurimmaksi.

Monesti ajatellaan, että maahanmuuton vastustajien myötäilyllä voisi menestyä vaaleissa. Tämä ei näytä pitävän paikkaansa: mitä enemmän vaaleissa puhutaan maahanmuutosta, sitä suuremman kannatuksen saa se puolue, jolla on selkeimmät mielipiteet aiheesta. Aiheesta keskustelu hyödyttääkin lähinnä Ruotsidemokraatteja.

Vaalien puheenaiheilla on siis todellakin väliä ja niihin voi vaikuttaa meistä jokainen. Harva pystyy siihen yksin, mutta joukossa on voimaa.

Tästä on myös rakentavia esimerkkejä, kuten miljoonien ihmisten globaaliksi rintamaksi noussut ilmastoliike, joka vaikutti vahvasti Suomen vaaleihin keväällä 2019.

Suorinta valtaa käyttää hallitus, joka päättää laeista ja verovarojen käytöstä. Tässä vallankäytön muodossa maahanmuuttoa vastustavat populistit eivät usein onnistu. Kun PS oli viimeksi hallituksessa, puolue hajosi kahtia puolessavälissä kautta.

Sen sijaan maahanmuuton vastustajat pyrkivät käyttämään valtaa työntämällä muita puolueita kohti omaa ajattelutapaa. Seurauksena on suomalainen sosiaalidemokraatti Maassa maan tavalla -mukin kanssa; Ruotsin demaripääministeri vannomassa, että ei tahdo Ruotsiin “Chinatownia, Somalitownia tai Pikku-Italiaa”. Ehkä pisimmälle ovat menneet Tanskan demarit, joiden politiikka alkaa olla lähellä perussuomalaisten linjaa. Sama vaikutus näkyy myös perinteisissä oikeistopuolueissa.

Tällaisille voimille ei pidä antaa periksi. Yhteiskuntaa hajottavien voimien sijaan tarvitsemme ilmastoliikkeen, joka puskee jokaista puoluetta parempaan. Ei riitä, että yksi tai kaksi puoluetta on todella sitoutunut ilmastotoimiin, sillä uskottavan ilmastopolitiikan taakse tarvitaan kansanedustajien enemmistö.

Eduskuntavaaleihin on nyt vähän yli puoli vuotta aikaa. Nyt jos koskaan on aika tehdä ensi vaaleista ilmastovaalit. Se onnistui vuonna 2019 ja voi onnistua myös nyt. Tarvitaan vain joukkovoimaa. Jokainen kannanotto ja mielenosoitus vie meitä kohti ilmaston vaalivoittoa 2023!