Skip to content

Iiris Suomela

Budjettiriihessä päätettiin tuista pieni- ja keskituloisille

Yhtäkään ilmastotoimea ei peruta tai lykätä, vaikka valitettavan moni puolue on sitä vaatinut. Tämä oli juuri päättyneen budjettiriihen merkittävin päätös. Suomi pitää kiinni vastuullisesta ilmastolinjasta ja pyrkii edelleen maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi.

Lisäksi Vihreät tavoitteli riihessä tukea etenkin pieni- ja keskituloisille rajusti nousseiden hintojen myötä. Tätä tukea onkin nyt tulossa.

5 nostoa riihen päätöksistä:

  1. Laajat tuet korkeista sähkölaskuista selviämiseen
  2. Tukea perheille – etenkin pienituloisille
  3. Opiskelijoiden ateriatuen nosto
  4. Selvitys energia-alan jättivoittojen windfall-verosta
  5. Verotuki joukkoliikenteen lippujen kallistumisen torjumiseksi

Paketti sisältää niin verohelpotuksia kuin suoraa tukea sekä perusturvan korotuksia. Näin apua saa laaja joukko: opiskelijat, eläkeläiset, perheet, työssäkäyvät, yrittäjät… Painotus on niiden tukemisessa, joiden elinkustannukset ovat kasvaneet ylisuuriksi suhteessa tuloihin. Sähkölaskujen maksussa auttavat niin verohelpotukset kuin suorat tuet.

Tukea tarvitaan tälle talvelle. Samalla on kuitenkin löydettävä ratkaisut myös tulevien talvien varalle. Valitettavasti Ukrainan sodalle ei näy loppua. Muutenkin halvan (venäläisen) fossiilienergian aika on ohi.

Siksi nyt tarvitaan panostuksia energiaitsenäisyyteen. Mitä useampi koti lämpiää tai auto kulkee kotimaisen uusiutuvan energian voimin, sitä paremmin me olemme turvassa. Sitä vähemmän me olemme riippuvaisia Venäjästä, Saudi-Arabiasta, Venezuelasta ja muista ihmisoikeuksia polkevista öljyntuottajamaista.

Fossiilienergia on kallista, kun taas uusiutuvan tuotantokulut ovat halvat. Miksi valita kallis ja huono, kun voi valita toisin?

Nyt kannattaa siis todellakin panostaa uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja energian varastointiin. Vähäpäästöisen energian merkitys näkyy jo nyt: Suomi ja muut pohjoismaat pärjäävät paljon paremmin kuin muu Eurooppa. Tällä tiellä meidän kannattaa todellakin jatkaa.