Skip to content

Iiris Suomela

Budjettiriihessä on varmistettava, että Suomi pysyy hiilineutraaliuspolulla

Ministerit kokoontuvat tänään budjettiriiheen päättämään, mihin verorahoja ensi vuonna käytetään. Vihreät on korostanut pieni- ja keskituloisten tukemista rajusti nousseiden hintojen myötä. Samalla on varmistettava, että Suomi ja Eurooppa pääsevät eroon fossiiliriippuvuudesta.

5 nostoa Vihreiden tavoitteista riihessä:

  1. Kohdennettu tuki energian ja ruoan hinnannoususta eniten kärsiville.
  2. Tukea lapsiperheille – etenkin pienituloisille.
  3. Opiskelijoiden ateriatuen korotus ja opintorahan indeksikorotus.
  4. Windfall-vero energiayhtiöiden jättivoitoille.
  5. Tukea joukkoliikenteelle lippujen hintojen korotusten estämiseksi.

Juuri nyt energian hintaa nostaa nimenomaan kallis ulkomainen fossiilienergia, etenkin kaasu. Energiasta on pulaa, ja siksi energiayhtiöt voivat pyytää sähköstä ja lämmöstä kallista hintaa, vaikka tuotantokulut olisivat paljon alhaisemmat. Tämä raju pula määrittää energian hinnan juuri nyt – ei yksikään ilmastotoimi.

Ilmastotoimia ei pidä siis missään nimessä perua tai lykätä. On todennäköistä, että peruminen ennemmin nostaisi kuin laskisi energian hintaa. Aurinko-, vesi- ja tuulivoiman tuotantokulut ovat nimittäin tippuneet dramaattisesti viime vuosina. Juuri tätä halpaa, kotimaista energiaa tarvitaan lisää. Vihreät esittikin viime viikolla mm. aurinkosähkön tuotannon kymmenkertaistamista Suomessa.

Olisi todella nurinkurista kieltäytyä halvasta sähköstä vain siksi, että ideologisesti vastustaa ilmastotoimia. Ulkomaisen fossiilienergian ystävien on aika myöntää virheensä vähintäänkin Venäjän ja muiden autoritaaristen maiden osalta.

Suomalaisten energialaskuja ei pidä kasvattaa vaan pienentää. Tarvittava teknologia on jo olemassa – tarvitaan vain poliittista tahtoa. Suomalaiset yritykset ovat energia-alan edelläkävijöitä, ja siksi nyt kannattaakin kuunnella yritysten viestiä energiaitsenäisyyden edistämisestä. Nyt on aika panostaa uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja energian varastointiin.

Lopuksi vastaus siihen yleisimpään kysymykseen: entä sitten kun auringonpaistetta tai tuulta ei ole? Juuri sitä varten energian varastointia tarvitaan.

Keinoja varastointiin on useita. Esimerkiksi tamperelainen kasvuyritys Polar Nights Energy tuottaa sähkön avulla lämpöä, joka varastoidaan suuriin hiekkasäiliöihin kylmien kelien varalle. Ratkaisu on erityisen fiksu, koska Suomelle lämmitys on isompi haaste kuin sähkö. Toisin kuin sähköntuotanto, lämmöntuotanto perustuu edelleen laajasti polttoon, ja kestäviä polttoaineita on tarjolla hyvin vähän. Kivihiili, öljy ja maakaasu palavat täällä yhä, mikä sitoo meidät ulkomaiseen fossiiliteollisuuteen. Tästä riippuvuudesta on päästävä eroon.