Skip to content

Iiris Suomela

Hallituksen rikotut lupaukset, leikkaukset ja huominen lakko

Moni on kysellyt mitä iloa huomisesta lakosta ja mielenilmauksesta on. Mitä Suomen pysäyttämisellä on tarkoitus saavuttaa?

Olisi toki hienoa, jos hallitus pitäisi lupauksistaan kiinni ilman lakkoja ja mielenilmauksia. Näin ei kuitenkaan ole. Ensimmäinen suuri lupaus rikottiin heti hallituskauden alussa. Ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja jokainen hallituspuolueista lupasi olla leikkaamatta koulutuksesta – ja leikkasi sitten kuitenkin miltein miljardin. Pieniä kertapaikkauksia määrärahoihin tuli vasta lukuisten mielenilmausten ja vetoomusten jälkeen.
 
Hallitus lupasi myös olla leikkaamatta enää lisää työntekijöiltä tai työttömiltä, kun ammattiliitot suostuivat kilpailukykysopimukseen. On syytä muistaa, että kilpailukykysopimuksen leikkaukset osuivat kovaa etenkin julkisen sektorin naisvaltaisilla aloilla työskenteleviin, jo valmiiksi pienipalkkaisiin työntekijöihin. Pienituloisille hallituksen lupaus olla leikkaamatta enää lisää oli siis arvokas ja tarpeellinen.
 
Hallitukselle lupaus ei kuitenkaan ilmeisesti tarkoittanut mitään. Juuri äsken voimaan astunut aktiivimalli leikkaa tuhansien suomalaisten työttömyysturvaa. Yli 140,000 suomalaista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamiseksi. Aloite on tulossa eduskunnan käsittelyyn lähiaikoina.
 
Menisikö aloite läpi ilman mielenilmauksia? Suostuisiko hallitus perumaan tämänkin huonon ideansa? Toivoisin, että voisin vastata kyllä. Valitettavasti uskoni hallituksen hyvään tahtoon ja lupauksiin on kuitenkin mennyt jo kauan aikaa sitten. Huominen mielenilmaus on tarpeen, sillä en usko minkään muun kääntävän hallituksen päätä.
 

Jos kaikesta huolimatta hallitus pysyy päätöksessään rikkoa lupauksensa ja leikata työttömiltä, ainakin huominen mielenilmaus osoittaa, että tuhannet suomalaiset eivät ole tähän päätökseen tyytyväisiä. Kenellekään ei jää epäselväksi, että hallitus on rikkonut lupauksensa. Hallitus ei pääse irti katteettomista lupauksistaan kuin koira veräjästä.

 
Toivottavasti vuoden 2019 eduskuntavaaleissa suomalaiset muistavat, että vuosina 2015-2019 Kokoomus, Keskusta ja Siniset pettivät lupauksensa kerta toisensa jälkeen. He lupasivat olla leikkaamatta kerta toisensa jälkeen – ja leikkasivat silti.

 

En halua lainkaan vähätellä tämän lakon aiheuttamia ongelmia ihan tavallisille suomalaisille. Ymmärrän, että erityisesti joukkoliikenteen lakko on monelle vakava asia. Haluan kuitenkin nostaa esiin, ettei tähän lakkoon ole lähdetty kevyesti tai vailla perusteita vaan siksi, että hallitus rikkoi lupauksensa. Lisäksi on syytä muistaa, että lakko-oikeus on aivan keskeinen oikeus demokraattiselle ja vapaalle yhteiskunnalle. Oikeus mielenilmauksiin on ihmisoikeus, ja tästä periaatteesta toivon jokaisen ihmisoikeuksien puolustajan pitävän kiinni. Lakkojen kieltämisen tai lakko-oikeuden merkittävän rajoittamisen vaatiminen on ihmisoikeuksien ja demokratian perusperiaatteiden vastaista. Tätä nimenomaista lakkoa voi siis pitää typeränä, mutta lakko-oikeutta ei kannata sen takia ryhtyä poistamaan.

 

Lisätietoa huomisen liikenteestä löydät yllättävän tehokkaasti SAK:n nettisivuilta. Sivuille on koottu eri liikennöitsijöiden kuljetuksia, joista saattaa olla hyötyä huomenna mielenilmaukseen saapuville.