Skip to content

Iiris Suomela

Äitiyden määrittää lapsi, ei suorittaminen

Vuosi sitten vietin ensimmäistä äitienpäivää. Tuolloin ei tuntunut vielä äidiltä. En ajatellut kelpaavani äidiksi, sillä en kokenut tehneeni tarpeeksi tai ainakaan tarpeeksi hyvin.

Sittemmin olen saanut muun muassa lukea lehdestä, että suurin sankari on se vanhempi, joka tekee kaiken itse. Minä en siis todellakaan ole sankari.

Nyt toisena äitienpäivänä uskaltaa jo vähän kyseenalaistaa painetta suorittaa äitiyttä. Tämä ei ole mikään kilpailu eikä kenenkään tarvitse olla sankari. Minä olen oman lapseni äiti ja se riittää.

Herään aamuisin siihen, kun lapsi huutaa ÄITI ÄITI ÄITI. Sama on vastassa, kun tulen iltapäivällä päiväkodin pihaan tai palaan illalla kotiin pitkän työpäivän jälkeen. Usein hän hakee kirjan ja kiipeää syliin lukemaan sitä kanssani. Niihin hetkiin kiteytyy äitiys.

Lopulta kukaan muu ei nimittäin määritä minun äitiyttäni kuin minun lapseni. Hän teki minusta äidin. Äitejä ei siis tehdä suorittamalla, mitaleilla tai ulkopuolisten määrittelyillä. Äitejä tekevät lapset, ja äitiys on ikuista. Se kestää läpi vuosien, vaikeuksien ja suurten mullistusten. Yksikään puuttuva sankaripalkinto, piikikäs kommentti tai leipomaton pulla ei tee minusta vähempää äitiä.

Olen onnekas, sillä minun elämässäni elinikäinen äitiys on läsnä jatkuvasti. Oma äitini ja hänen äitinsä ovat edelleen täällä minun ja lapseni tukena. Yksi äitiyden parhaista puolista on, että saan jakaa sen perheeni ja sukuni kanssa. Erityisen iloinen olen, että lapseni saa tuntea isomumminsa ja hänen rakkautensa – toivottavasti vielä monien, monien vuosien ajan.

Aamulehti haastatteli minua tänään äitiydestä. Puhuimme äitiyden paineista, perheiden palveluiden puutteista, uupumuksesta ja epätasa-arvosta. Myös nämä asiat kuuluva äitienpäivään. Voimme tunnistaa äitiyteen liittyvät vaikeat asiat sen sijaan, että ne vain lakaistaisiin maton alle piiloon.

Erityistä voimaa tähän päivään toivon jokaiselle, jolle tämä päivä on syystä tai toisesta vaikea; niille, joiden päivää hallitsee suru, kipu tai riittämättömyyden tunne. Toivon jokaiselle tukea ja tilaa hengittää niin tähän kuin tuleviin päiviin.

Hyvää ja armollista äitienpäivää kaikille!

Avainsanat: