Skip to content

Iiris Suomela

Äitien epäreilu asema ei muutu ennen kuin isät hoitavat oman osansa vanhemmuudesta — tarvitaan puolustusministeri Kaikkosen kaltaisia edelläkävijöitä

Isät pitävät vain 11% vanhempainvapaista.

20% isistä ei käytä vapaita lainkaan. Iso syy tähän ovat asenteet: kotiin jäävät isät kohtaavat pilkkaa, paheksuntaa ja vähättelyä.

Valitettava esimerkki näistä asenteista saatiin, kun Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo paheksui puolustusministeri Antti Kaikkosen 7 viikon vanhempainvapaata. Kaikkonen on kertonut vaimonsa aloittavan uudessa työssä tammikuussa, jolloin on hänen vuoronsa jäädä kotiin.

Kaikkosen vapaa on lyhyt. Äidille noin lyhyt vapaa olisi Suomessa ennenkuulumaton. Monia naisia syyllistetään, jos he eivät ole vähintään vuotta kotona vauvan kanssa.

Silti Kaikkosen 7 viikon vapaa rikkoo miesministerien ennätyksen kirkkaasti. Silti Orpo paheksuu Kaikkosta.

Äitien monella tapaa epäreilu asema ei voi muuttua ennen kuin isät hoitavat oman osansa vanhemmuudesta. Isoin este ovat asenteet. Siksi poliitikkojen pitäisi ennemmin kannustaa isiä jäämään kotiin ja näyttää esimerkkiä kuin paheksua Kaikkosen kaltaisia edelläkävijöitä.

Petteri Orpo on onneksi sittemmin tarkentanut ja pahoitellut puheitaan. Hyvä niin.

Valitettavasti ongelma on kuitenkin paljon Orpon puheita laajempi. Hän sanoi ääneen sen, mitä liian moni ajattelee. Siksi toivon, että tapaus herättää entistä useamman tunnistamaan, miten syvässä sukupuolittuneet asenteet yhä elävät.

Työtä riittää vielä tiellä kohti tasa-arvoa. Tuore vanhempainvapaiden uudistus lisäsi isille kiintiöityä osuutta vapaista. Se on hyvä askel eteenpäin. Seuraavaksi olisi syytä kasvattaa toisen vanhemman kiintiötä entisestään. Se on tutkitusti tehokkain tapa edistää vanhemmuuden tasa-arvoa – silloin isienkään työnantajat tai kollegat eivät voi väittää, ettei isä saisi pitää vapaita siinä missä äitikin.