Skip to content

Iiris Suomela

Kahta ääripäätä ei ole – ja jopa Mitt Romney tietää sen

 

Barack Obaman vuoden 2012 vastaehdokas Mitt Romney kritisoi kahden ääripään retoriikkaa.

Helsingin sanomat uutisoi tänään, että eurooppalainen ja etenkin pohjoismainen äärioikeisto on tärkeä esikuva amerikkalaiselle äärioikeistolle. On huolestuttavaa tajuta kuinka vähän tämä yllättää. Äärioikeisto ja natsit ovat nousseet täällä jo 1990-luvulta asti, jolloin Pohjoismainen vastarintaliike syyllistyi lukuisiin ryöstöihin ja murhiin Ruotsissa. Tästä huolimatta järjestön toiminta on edelleen täysin sallittua ja laillista. Sama pätee myös Yhdysvaltoihin: Ku Klux Klanin toimintaa ei ole kielletty järjestön käsittämättömän verisestä historiasta huolimatta. Keskusjärjestöä ei enää ole, mutta lukuisten paikallisten järjestöjen annetaan jatkaa toimintaansa vapaasti. Vapaus levittää rasistista propagandaa ja väkivaltaa ylittää miljoonien väärämielisten ja vääränlaisten amerikkalaisten oikeuden elää turvassa väkivallalta ja syrjinnältä.

 

Myös Yhdysvaltain ja Suomen viimeaikaisissa tapahtumissa on paljon samaa. Vuosi sitten Pohjoismainen vastarintaliike tappoi ihmisen mielenosoituksensa aikana. Charlottesvillessä natsi ajoi väkijoukkoon ja tappoi yhden ihmisen. Presidentti Trump ei tuominnut äärioikeiston mielenosoitusta ja väkivaltaa selväsanaisesti, vaan puolusteli tapahtumaa muun muassa sanomalla, että mukana oli myös “joitakin todella hyviä ihmisiä”. Puheissa kuului selkeä kahden ääripään retoriikka, kun Trump syytti väkivallasta niin natseja kuin vastamielenosoittajia.

 

Millainen on hyvä ihminen, joka lähtee mukaan marssille vaatimaan uutta holokaustia, rotusotaa ja väärämielisten tuhoa? Tämä oli kysymys, joka heräsi Trumpin puheiden jälkeen. Niin republikaani- kuin demokraattipoliitikkojen joukosta löytyi monia, jotka kyseenalaistivat Trumpin logiikan ja tuomitsivat hänen puheensa täysin. Natsit hurrasivat Trumpin puheille, mutta muuten kahden ääripään retoriikka ei saanut kovin lämmintä vastaanottoa Yhdysvalloissa.

 

Sen sijaan Suomessa kahden ääripään retoriikasta on tullut jo arkipäivää. On vaikea kuvitella, että kukaan merkittävä oikeistokonservatiivi tekisi samoin kuin Mitt Romney ja kritisoisi julkisesti suomalaisten aatetoveriensa puheita silloin, kun he puhuvat kahdesta ääripäästä ja asettavat natsit ja vastamielenosoittajat samalle viivalle.

 

Suomessa rasistit ja natsit uhkailevat väärämielisiä poliitikkoja, tekevät polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin ja tappavat ihmisiä. Uhkailujen kohteeksi päätyvät pääosin naiset eikä poliisilla ole riittävästi resursseja tai toimivaltaa vihapuheen tutkimiseen. Inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa ja ihmisoikeuksia puolustavat poliitikot joutuvat jatkuvasti pelkäämään – pahimmillaan jopa lapsiinsa kohdistuvien uhkausten vuoksi. Vastustajien vaientamiseen pyrkivä toiminta on suunnitelmallista ja aggressiivista. Äärioikeisto on merkittävä uhka Suomen yhteiskuntarauhalle, demokratialle ja ihmisoikeuksille. Tästä kaikesta huolimatta äärioikeisto laitetaan samalle viivalle vastustajiensa kanssa.

 

Sanotaan se nyt ääneen: kahta ääripäätä ei ole. Pohjoismainen vastarintaliike ei ole mitenkään rinnastettavissa vastavoimiinsa. Se on suunnitelmallista uhkailua, väkivaltaa ja tappamista taktiikkanaan käyttävä liike, jonka tavoitteena on perustaa fasistinen ja täysin valkoinen yleispohjoismainen valtio. Se haluaa tukahduttaa moniäänisyyden väkivallalla ja perustaa valtion, jossa moninaisuuden tukahduttaminen on keskeinen osa valtion kaikkea toimintaa. Se haluaa etnisiä puhdistuksia ja ihannoi kansanmurhia. Se sanoo kaiken tämän julkisesti nettisivuillaan, joiden etusivulla kuvataan liikettä kansallissosialistiseksi.

 

Äärioikeisto on selkeä ja vakava uhka kaikelle mikä tekee tästä maasta hyvän paikan elää: demokratialle, ihmisoikeuksille, yhdenvertaisuudelle ja vapaudelle. Siksi äärioikeiston vastustaminen ei saa jäädä vain vihreiden, vasemmiston ja anarkistien harteille. Päinvastoin, antifasismi on jokaisen rauhaa ja demokratiaa rakastavan ihmisen velvollisuus.

 

Poliisihallitus on onneksi nostanut kanteen Pohjoismaista vastarintaliikettä vastaan. Yhden järjestön kieltäminen ei kuitenkaan riitä. Me tarvitsemme rikoslain, joka kieltää selkeästi kaiken järjestäytyneen rasismin ja fasismin. Vihreät nuoret ovat jo vuoden ajan kampanjoineet lakimuutoksen puolesta Huominen ilman pelkoa – järjestäytynyt rasismi rikoslakiin -kampanjan myötä. Jostain syystä hallitus ei rasisminvastaisista puheistaan huolimatta ole tarttunut asiaan, vaikka järjestäytynyt rasismi on selkeä ja vakava uhka demokratialle, ihmisoikeuksille ja yhdenvertaisuudelle.

 

En olisi ikinä uskonut sanovani näin, mutta suomalainen oikeisto: ottakaa oppia Mitt Romneysta ja liittykää mukaan fasisminvastaisiin talkoisiin.

 

Teille on kyllä paljon tilaa fasisminvastaisessa liikkeessä. On todella tärkeää, että jokainen puoluekannastaan riippumatta pitää ääntä ihmisoikeuksien, demokratian ja yhdenvertaisuuden puolesta. On todella tärkeää, että järjestäytynyt rasismi ja fasismi kielletään Suomessa. Siksi toivon, että vaadimme yhdessä maan hallitusta toimimaan sanojensa mukaisesti. Rasismille ei ole tilaa 2010-luvun Suomessa.